Stad Mechelen verkoopt Nekkerhal

De stad Mechelen heeft beslist om de Nekkerhal te verkopen. Volgens het stadsbestuur is de uitbating van een evenementenhal geen kerntaak van de stad en worden de onderhoudskosten op termijn te hoog voor de stad. "Een concessiehouder zal nooit de investeringen willen doen die noodzakelijk zijn om de Nekkerhal ook in de toekomst succesvol te blijven uitbaten", klonk het tijdens de voorstelling van de Mechelse begroting voor volgend jaar.

Het onderhoud van de Nekkerhal is een serieuze kost voor de Mechelse stadskas. In de nabije toekomst zullen enkele grote onderhoudswerken moeten gebeuren, maar om de hal ook in de toekomst succesvol te exploiteren zijn nog bijkomende ingrepen nodig.

"Interesse van verschillende kandidaten"

De huidige concessieperiode is niet bereid deze ingrepen te doen zonder eigendomsrecht. "Omdat een evenementenhal uitbaten geen kerntaak is van een stadsbestuur, hebben wij besloten dat het verstandiger is om de Nekkerhal te verkopen", zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). "De verkoop zou minstens 12,5 miljoen euro moeten opbrengen, er is interesse van verschillende kandidaten. Het is voor een stad interessanter om geen eigenaar meer te zijn: de onderhoudsplicht vervalt dan voor ons en we puren inkomsten uit bedrijfs- en exploitatiebelastingen."

Nog eigendommen te koop

Daarnaast gaat de stad ook de ziekenhuiscampus aan de Zwartzustersvest en enkele leegstaande pastorijen verkopen. "In 2018 wordt het nieuwe ziekenhuis aan de R6 in gebruik genomen en zal de campus aan de Zwartzustervest leeg komen te staan, nadat eerst de inwoners van het Hof van Egmont er nog twee jaar worden ondergebracht", zegt Somers. De stad mikt voor de verkoop van de ziekenhuiscampus op 20,3 miljoen euro.

Het stadsbestuur benadrukt dat het geen uitverkoop doet van haar eigendommen. "We hebben de afgelopen jaren onder meer het Predikherenklooster, depo Rato, Oh! en de uitbreiding van het politiecommissariaat aangekocht", klinkt het.

"Nieuwe investeringen"

Met de opbrengsten uit de verkopen wil de stad de uitstaande schulden doen dalen maar wordt er ook ingezet op nieuwe investeringen. "Naast lastenverlaging voor de inwoners en Mechelse bedrijven willen we ook de uitstaande schuld van de stad doen dalen", zegt schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V). "In de meerjarenplanning tot 2020 kunnen we tot 27 miljoen euro schulden aflossen maar intussen blijven we wel investeren. Voor 2017 is een bedrag van 67 miljoen euro aan investeringen voorzien, waarvan 50 miljoen uit de stadskas komt. De overige 17 miljoen zijn subsidies van hogere overheden."

Belangrijk voor het Mechels stadsbestuur blijft het inzetten op veiligheid en armoedebestrijding. "Het aanklampend beleid van ons Sociaal Huis heeft ervoor gezorgd dat we voor het eerst onder het Vlaams gemiddelde zijn gezakt wat betreft armoede, met 11,8 procent in Mechelen tegenover 12 procent in Vlaanderen", zegt Somers. "Die tendens moet worden verdergezet."

De komende dagen worden alle ingrepen voor de begroting 2017 per beleidsdomein afzonderlijk voorgesteld.

Meest gelezen