© BELGA

‘Vier op de tien Vlaamse ambtenaren voelen zich niet gewaardeerd’

Ruim vier op de tien (44 procent) Vlaamse ambtenaren voelen zich niet gewaardeerd in hun werk. Dat blijkt uit een poll die het ambtenarenmagazine Dertien heeft uitgevoerd. Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) noemt de bevraging een ‘aandachtspunt’, maar zegt dat er al een pak initiatieven worden genomen.

Dertien polste bij zijn lezers naar de tevredenheid op de werkvloer. ‘Voelt u zich voldoende gewaardeerd op het werk?’, was de vraag. Wat blijkt? Slechts een kleine meerderheid (56 procent) antwoordt ja. Het aandeel nee-stemmers (44 procent) ligt volgens het blad ‘schrikbarend hoog’.

‘De besparingen worden geregeld met de vinger gewezen als achterliggende oorzaak, net als het feit dat politici alleen negatief over ambtenaren spreken. De specifieke klachten van collega’s op B-niveau (personeelsleden met bachelordiploma of hoger onderwijs van één cyclus, red.) vallen ook hier op: de relatief lage beloning in vergelijking met niveau A (personeelsleden met masterdiploma of hoger onderwijs van twee cycli, red.) en het gebrek aan vertrouwen van A-collega’s blijven een pijnpunt’, zo staat er te lezen.

Het magazine gaat verder: ‘We kregen ook verschillende reacties van nieuwe collega’s die door de zesde staatshervorming naar de Vlaamse overheid zijn overgekomen. Zij klagen dat ze na maanden nog steeds geen duidelijkheid hebben over hun loon en werkomstandigheden. ‘We hebben het gevoel niet gehoord te worden’, zeggen ze’.

Eigen enquête

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans noemt de resultaten van de poll ‘zeker een aandachtspunt’. ‘Er wordt bij de Vlaamse overheid sowieso veel belang gehecht aan personeelsbeleid en het welzijn van personeelsleden’, klinkt het, waarbij de N-VA-minister verwijst naar het feit dat de Vlaamse overheid al verschillende keren is bekroond als werkgever. Zo kreeg de Vlaamse overheid bijvoorbeeld in 2013 van Randstad nog de prijs van beste werkgever in de publieke sector en in 2014 de ‘Employer of the Year 2014’-award van Vacature.

Bovendien voert het eigen agentschap Overheidspersoneel om de twee jaar een grote peiling uit over de tevredenheid onder de ambtenaren. Daaruit blijkt dat de algemene tevredenheid van de Vlaamse ambtenaren al jaren rond de 85 procent schommelt. En bij de laatste peiling in 2014 gaf bijna 90 procent van de ambtenaren aan zijn werk graag te doen.

Minister Homans merkt op dat de poll van Dertien is ingevuld door 288 respondenten, wat overeenstemt met ‘minder dan 1 procent van het aantal actieve lezers (ongeveer 37.000)’. Daarom is het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek, dat meestal ingevuld wordt door de helft van de personeelsleden, ‘waarschijnlijk een nuttiger instrument om beleidsmatige conclusies aan te koppelen’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER