"Opvang daklozen in Brussel raakt verzadigd"

"Sinds enkele dagen is de opvang voor daklozen verzadigd in de huidige capaciteit." Dat meldt daklozenorganisatie Samusocial. Er is een aanvraag ingediend om het aantal plaatsen te verhogen.
BELGA/LAMBERT

In de nacht van zaterdag op zondag, toen in theorie 870 plaatsen beschikbaar waren, heeft Samusocial enkele reservaties moeten weigeren. Uiteindelijk werden, door "een groot aantal annuleringen", slechts 814 mensen opgevangen, hoewel 972 plaatsen werden gereserveerd op een totaal van 998 aanvragen. Afgelopen nacht werd de capaciteit verhoogd tot 920 plaatsen. De 982 aanvragen werden geregistreerd, maar slechts 863 mensen kwamen opdagen.

"Het aantal annuleringen zakt en het aantal aanvragen stijgt door de koude. We hebben dus minstens 1.000 plaatsen nodig", zegt Christophe Thielens, woordvoerder van Samusocial. "We hebben de kabinetten van de betrokken ministers erover ingelicht en gevraagd om de opvangcapaciteit te verhogen door een nieuw centrum te openen. We wachten nu op de beslissing van het coördinatiecomité, dat bestaat uit de ministers, het OCMW en Samusocial."

De totale capaciteit van Samusocial kan oplopen tot 1.100 plaatsen. "De vraag is elk jaar gradueel. We verhogen de capaciteit afhankelijk van de temperatuur en de noden", aldus Thielens. Vorig jaar werd de capaciteit opgetrokken tot 1.010. Het winterplan van Samusocial in Brussel werd op 14 november 2014 gelanceerd.

Meest gelezen