Nieuw recordjaar voor Veiling Hoogstraten

Veiling Hoogstraten heeft 2014 afgesloten met een omzet van 193 miljoen euro. Dat is 10,5 procent meer dan vorig jaar (125.000 ton) en opnieuw een record. Ook het volume verbrak met 150.000 ton het vorige record. Meer Nederlandse telers trokken naar de Belgische veiling vanwege de betere prijs voor paprika's.
De veiling in Hoogstraten staat bekend om haar aardbeien.

Veiling Hoogstraten staat bekend om haar aardbeien. De helft van de omzet komt uit fruit, met ook een beperkt deel kleinfruit zoals de kiwi- en blauwe bes. De andere helft bestaat uit groenten, voornamelijk tomaten en paprika's.

"We hebben een aantal flinke uitbreidingen gehad bij de bestaande tomatentelers. Tegelijkertijd was er een instroom van Nederlandse paprikatelers, zodat we nu in totaal 100 hectares aan paprika hebben", zegt commercieel manager Jan Engelen. "In Nederland verandert het verkoopsysteem, met vele organisaties zonder klokveilingsysteem, waardoor er een enorme prijsstrijd kwam. Wij scoren jaar op jaar merkelijk beter, zodat de telers dicht bij de grens ook tot bij ons komen."

De aardbeien, waarvan de productie met 1 miljoen kilogram steeg tot 30,5 miljoen, kende een goede gemiddelde jaarprijs. Bij de tomaten was die gemiddeld. De paprika's en de komkommer scoorden in 2014 "duidelijk minder goed".

De Russische boycot zorgde tegen de verwachtingen toch voor een goed najaar bij de tomaten en "ook de gevreesde lage prijzen" bij de aardbeien door de toenemende volumes bleven uit. Het werd "een van de beste jaren sinds lang". "Het eindresultaat voor Veiling Hoogstraten in 2014 is zeker atypisch te noemen in een jaar waar gemiddeld gezien minder goede resultaten geboekt werden. We hopen deze positieve lijn in 2015 te kunnen doortrekken", klinkt het nog in een persbericht.

Meest gelezen