Waarom vermageren beter lukt met twee

© Shutterstock

Mensen die gewicht willen verliezen hebben betere slaagkansen wanneer ze dit samen met hun partner doen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de University College London en wordt ook bevestigd door de Belgische diëtiste Katrien Vandenbroucke.

kvd

De wetenschappers bestudeerden 3722 koppels, getrouwd of samenwonend, en keken naar hun bereidwilligheid om gewicht te verliezen, actiever te worden of te stoppen met roken in relatie met wat hun partner op dat moment deed. Hieruit bleek dat de mensen van wie de partner op hetzelfde moment met hetzelfde doel start, beter in hun opzet slagen en hun doel tot een goed einde brengen. Mensen die er alleen voor staan, blijken sneller op te geven.

De helft van de vrouwen die een slechte gewoonte wilde opgeven, sloeg daarin als hun partner hen daarin volgde. Van de vrouwen die er alleen voor stonden, bereikte slechts zeventien procent haar doel. ‘Ongezonde levensstijlen opgeven kan het risico op ziektes zoals kanker aanzienlijk reduceren. En uit deze studie blijkt dat je deze verandering best samen met je partner doet, omdat het je kansen op succes verhoogt’, zegt Dr. Sarah Jackson, hoofdauteur van de studie. ‘En hoe meer mensen elkaar kunnen helpen en aanmoedigen, hoe beter’, voegt Dr. Julie Sharp daaraan toe.

De Belgische diëtiste Katrien Vandenbroucke bevestigt dat het besluit van de studie zeker en vast aannemelijk is: ‘Een partner die op hetzelfde moment dezelfde strijd aangaat, maakt het je op verschillende punten gemakkelijker om je doel vol te houden. Als je elke avond moet aanschouwen hoe jouw partner nog chips mag eten terwijl jij dat niet meer mag voor je dieet, ga je al snel de moed verliezen. Als hij of zij daarentegen hetzelfde doel heeft, ga je samen bewuste keuzes maken en zal niemand in de verleiding komen. En als een van de twee toch eens een moeilijk moment heeft, dan kan de ander zorgen voor de nodige aanmoediging.’

Actieve dingen buitenshuis gaan doen is volgens Vandenbroucke ook aantrekkelijker als je ze samen met iemand kan doen. ‘Ga samen sporten of afleiding zoeken, zo houd je het doel vol en breng je toch nog tijd door samen met je partner.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer