© Margo Tilborghs

Miss Hamamelis groeit, bloeit en geurt heerlijk

Het arboretum in Kalmthout heeft een van de grootste en oudste verzamelingen van Hamamelis of toverhazelaars van Europa. Jaarlijks organiseren ze een Miss Hamamelisverkiezing. Het gaat hier dus niet om een Missverkiezing zoals wij die gewoonlijk kennen, maar om een florale missverkiezing.

Margo Tilborghs

Al veertien jaar organiseert de plantentuin een Miss Hamamelisverkiezing. "Deelnemen kon in verschillende categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende", zegt directeur en conservator Bram Rammeloo. Het exemplaar dat het mooiste bloeit en/of geurt wordt bekroond. Alle ingezonden takjes werden opgesteld in een presentatiestand, waarna een publieksjury en professionele jury de inzendingen beoordeelde."

De verkiezing gaat ieder jaar op de laatste zondag van januari door. Dan staat de Hamamelis het meest in boei. De deelnemers, zo’n vijftig in totaal, bestaan uit vaste bezoekers maar ook uit mensen die maar één keer per jaar, speciaal voor deze wedstrijd, naar het arboretum kwamen afgezakt. Aan de hand van een puntensysteem werden de takken beoordeelt. "We organiseren deze Miss verkiezing vooral om de variatie te laten zien aan de bezoekers. De Hamamelis werd beoordeelt op de bloem en de geur", zegt conservator Bram Rammeloo.

Lees het hele verhaal in uw krant van dinsdag, editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER