© c

© Reuters

thumbnail: null

EUROPA LEAGUE. Lukaku alweer goed bij schot, uitschuiver Vertonghen

Net als bij de Belgische ploegen ook wisselend succes bij de Belgen in buitenlandse loondienst in de 1/16de finales van de Europa League. Romelu Lukaku was goed bij schot en maatje Mirallas kon niet onderdoen. Ook Dries Mertens, Axel Witsel, Radja Nainggolan en Kevin De Bruyne stoten door. Minder verging het de Tottenham-Belgen, waar vooral Jan Vertonghen in de fout ging, en ook Simon Mignolet en Thorgan Hazard liggen uit het tornooi.

Wim Conings
  • Matchen om 21u05:

CLUB BRUGGE-Aalborg 3-0 (heen: 1-3)Na de heenmatch won blauw-zwart ook vlot de thuiswedstrijd. (Lees het verslag hier)Athletic Bilbao-Torino 2-3 (2-2)

Na de heenmatch (2-2) was er nog niets beslist maar Quagliarella opende al na 16 minuten de score voor de Italianen vanop de stip. Iraola bracht de stand weer in evenwicht na een kopbal in stijl aan de tweede paal maar Torino kon toch nog met een voorsprong gaan rusten toen Maxi Lopez in de extra tijd met een krachtige kopbal: 1-2. Toen De Marcos in de tweede de 2-2 scoorde, was alles weer te herdoen. Darmian zorgde er met de 2-3 echter voor dat verlengingen onmogelijk werden.Everton-Young Boys Bern 3-1 (4-1)Everton verdedigde een 4-1-voorsprong maar kwam op eigen veld wel 0-1 achter. Tim Howard kon eerst nog redding brengen maar Sanogo Junior trapte raak in de rebound. Romelu Lukaku bracht de stand echter in evenwicht vanop de stip nadat Steven Naismith was neergehaald. De doelman koos wel de goede hoek maar de trap van Lukaku was onhoudbaar: 1-1. Lukaku scoorde in de heenmatch al een hattrick en was ook nu weer goed bij schot want op het halfuur scoorde hij de 2-1: de Rode Duivel trapte een assist van Garbutt in één tijd in doel. Kevin Mirallas kon niet onderdoen en scoorde even later de 3-1 na een schitterende pass van Gibson. Na rust werd er niet meer gescoord.

Feyenoord-AS Roma 1-2 (1-1)Na de rellen van vorige week in Rome was de spanning te snijden in de Kuip maar doelpunten leverde dat niet meteen op. In de extra tijd van de eerste helft opende Ljajic dan toch de score voor de bezoekers: hij trapte een verre voorzet van Torosidis aan de tweede paal genadeloos voorbij Vermeer. Na rust kreeg Te Vrede een rode kaart en meteen zat het spel op de wagen: de ref legde de match zelfs stil wegens de 'vijandige' sfeer die er in de Kuip hing en omdat er zaken op het veld werden gegooid. Na een kwartier werd er weer gevoetbald en met tien man kwam de thuisploeg zelfs al snel langszij via Mulder. Die vreugde was echter van korte duur want Gervinho scoord amper een minuut later de 1-2 en daar bleef het bij. Radja Nainggolan mocht het laatste kwartier nog mee volmaken.

Olympiakos-Dnipro 2-2 (0-2)Mitroglou bracht de Grieken op voorsprong na een knappe doorsteekpass van ex-Anderlechtspeler Luka Milivojevic. Olympiakos moest echter een 0-2-achterstand goedmaken en toen Fedetskiy voor Dnipro tegenscoorde, moest de thuisploeg al vier keer scoren. Toen Milivojevic in de tweede helft ook nog rood pakte na een smerige tackle lang achteren, leek de Griekse droom voorbij. Domínguez scoorde in minuut 90 wel nog de aansluitingstreffer vanop de stip maar in de extra tijd werd het nog 2-2: Dnipro door.Napoli-Trabzonspor 1-0 (4-0)Dries Mertens mocht in de basis starten bij Napoli, dat na de heenmatch (0-4-winst) al op rozen zat. De Guzmán opende ook voor eigen volk al snel de score: Hakan Arikan kon een poging van José Callejón nog wel afstoppen maar Jonathan De Guzmán was goed gevolgd.Sporting-Wolfsburg 0-0 (0-2)De Wolven, met Kevin De Bruyne, verdedigden een 0-2-voorsprong uit de heenwedstrijd en hielden de wedstrijd vooral gesloten. Dat leverde een eerste helft zonder doelkansen op. Sporting moest na rust wel komen en er kwamen ook kansen maar de Duitse defensie gaf geen krimp.

• Matchen om 19u:

Zenit Sint-Petersburg-PSV Eindhoven 3-0 (1-0)

PSV speelde in eigen huis een sterke match tegen Zenit, maar zag mede door een knappe actie van Axel Witsel Hulk wel de 0-1 maken. Trainer Cocu spaarde niemand voor de topper tegen Ajax van dit weekend en ging voluit voor een verrassende ommekeer in Rusland. Een sterk Zenit gaf de roodhemden echter weinig kans tot dromen: na een halfuur vond Danny de ruimte, Rondon werkte koeltjes af: 1-0. Meteen na rust deed Hulk al het licht uit bij de lampenclub. De Braziliaan haalde hard uit met zijn mindere rechter en scoorde vanop afstand.

PSV leek zich even later terug in de match te knokken toen Ezequiel Garay een penaltyfout beging. Doelman Lodygin bracht echter redding op de elfmeter van Luuk de Jong. Het sein voor Zenit om nog een versnelling hoger te schakelen: nadat eerst nog een goede kans gemist werd, kon Zoet een schot van Hulk niet klemmen. Rondon was er als de kippen bij en scoorde de 3-0. De job zat erop voor de thuisploeg en Axel Witsel mocht na 72 minuten al naar de kant.

Dinamo Moskou-ANDERLECHT 3-1 (0-0)

(lees het verslag hier)

Besiktas-Liverpool 1-0 (5-4 n.p.) (0-1)

Mario Balotelli zorgde ervoor dat The Reds met een 1-0 bonus naar Turkije mochten, maar Tolgay Arslan slaagde er op een kwartier van tijd met een heerlijk schot in die voorsprong te vereffenen. Hij bekroonde zo een heerlijke aanval van Besiktas. Demba Ba legde de bal met een zalig hieltje panklaar voor Arslan, die de bal hoog in de hoek joeg van iets buiten de zestien. Mignolet was kansloos. In de toegevoegde tijd raakte Ba nog het doelhout, maar binnen de 90 en zelfs 120 minuten kon er geen verschil gemaakt worden tussen beide teams.

Penalty's dan maar, en daar toonde Besiktas zich het meest koelbloedig. Simon Mignolet kreeg vijf quasi onhoudbare penalty's om de oren, terwijl Lovren de laatste penalty van Liverpool naar de Turkse hemel knalde.

Fiorentina-Tottenham Hotspur 2-0 (1-1)

Fiorentina schakelde Tottenham Hotspur uit nadat het met het nodige geluk 1-1 gelijkgespeeld had in Londen. In Firenze lagen de kaarten echter anders. Met Jan Vertonghen en Nacer Chadli in de basis had Tottenham het niet makkelijk bij Fiorentina. Al kreeg het in de eerste helft wel een dot van een kans: Roberto Soldado en Chadli omzeilden de buitenspelval en alleen voor doel probeerde de Spanjaard Chadli aan te spelen. Het passje op de Rode Duivel was echter veel te kort, waardoor doelman Neto gewoon kon oprapen. Pijnlijk.

Net na rust werd Mario Gomez diepgestuurd voor de thuisploeg en de Duitser werkte oog in oog met Hugo Lloris koel af. Tottenham probeerde wat terug te doen, maar kreeg het deksel op de neus. Jan Vertonghen gleed in de eigen zestien weg onder druk van een opzittende Mo Salah, de Egyptenaar had geen medelijden en maakte er 2-0 van. Een onzichtbare Chadli was op dat moment al gewisseld. Tottenham drukte nog na de 2-0, maar Fiorentina gaf niets meer weg en kwalificeert zich voor de achtste finale.

Borussia M'Gladbach-Sevilla 2-3 (0-1)

Thorgan Hazard, die zopas nog door Borussia Mönchengladbach werd overgenomen van Chelsea, mocht voor zijn nieuwe werkgever meteen een 1-0 achterstand tegen Sevilla proberen goedmaken. Maar veel slechter kon de partij niet beginnen voor de Duitse subtopper: een voorzet van Aleix Vidal belandde bij ex-Club Brugge-spits Carlos Bacca en die jaste hem tegen de touwen. De thuisploeg, met een bedrijvige Thorgan Hazard, drukte en zag dat vertaald in de gelijkmaker. Granit Xhaka mikte de bal door de benen van doelman Rico voor de 1-1.

De thuisploeg leek erop en erover te gaan, maar een geweldige solo van Vitolo bracht de Europa League-winnaar van vorig jaar weer op voorsprong. Goed twee minuten later hingen de bordjes echter weer gelijk. Thorgan Hazard legde de bal met zijn borst neer in de zestien en volleyde de bal knap met een stuit in doel. 2-2 na een halfuur spel, maar daarna ging het tempo wel stevig omlaag. Tien minuten na rust zag Hazard nog een stevige kans op de 3-2 afgeblokt worden.

Doelpuntenmaker Xhaka boorde daarop alle hoop de grond in voor de thuisploeg met zijn tweede gele kaart. Hazard kwam (alweer) nog dicht bij de winnende goal, maar zijn rebound op een schot van Beto stierf op de paal. Het doelpunt viel aan de overkant: eerst stuitte Iborra nog op de deklat, daarna velde Vitolo het vonnis voor M'Gladbach.

Dynamo Kiev-Guingamp 3-1 (1-2)

Dinamo Kiev zette tegen Guingamp een 2-1 nederlaag weer helemaal recht. Teodorczyk, die de geblesseerde Miguel Veloso was komen vervangen, buffelde een hoekschop tegen de touwen. Net na rust lukte Buyalskiy de 2-0 met een knappe volley. Christophe Mandanne verlengde een poging van van Thibault Giresse nog knap in doel voor de 2-1, maar verlengingen waren Guingamp niet gegund. Gusev trapte de Oekraïners een kwartier voor tijd vanop de stip naar de achtste finale.

Inter-Celtic 1-0 (3-3)

Inter Milaan had eigenlijk geen zege nodig nadat het 3-3 gelijkspeelde in Schotland en zag de klus na goed 37 minuten nog wat vergemakkelijkt: Virgil van Dijk pakte een tweede gele kaart en mocht inrukken. Celtic-doelman Craig Gordon hield Inter dan wel lang van de 1-0, een minuut voor tijd knalde Freddy Guarin met een heerlijke pegel in de kruising de Schotse hoop aan diggelen.

Legia Warschau-Ajax 0-3 (0-1)

Ajax klaarde de klus bij Lokeren-killer Legia Warschau op zijn dooie gemakje. Na een 1-0 thuiszege bracht Arkadiusz Milik tegen zijn landgenoten de Amsterdammers op voorsprong met de 0-1 na een prachtige individuele actie. Nog voor het kwartier stond het al 0-2: doelman Kuciak verkeek zich op een vrije trap van Ricardo Kishna, Nick Viergever was de lachende derde. En Ajax had zijn prooi goed beet. Nog voor rust zorgde Milik voor de 0-3 en de kwalificatie voor de achtste finale voor de Nederlanders.

Red Bull Salzburg-Villarreal 1-3 (1-2)

Massimo Bruno moest met Red Bull Salzburg een 2-1 nederlaag uit Spanje ophalen in eigen huis. Daar had het 18 minuten voor nodig. Djuricin stond op de goede plek om een rebound binnen te prikken. Op het halfuur stelde Lucianno Vietto echter gelijk en na rust zorgde diezelfde Vietto en Giovanni Dos Santos voor de 1-3. Bruno mocht pas twintig minuten voor tijd invallen bij de thuisploeg, maar kon daar ook nog maar weinig tegenin brengen.