Live voetbal

27/05Einde

The Emirates FA Cup > Finale / Speeldag 1

Arsenal - Chelsea

2 - 1
Alexis Sánchez4'Aaron Ramsey79'
76'Diego Costa

4' Doelpunt

1-0 Alexis Sánchez

9' Geel

Aaron Ramsey

53' Geel

Rob Holding

78' Wissel

in: Olivier Giroud
out: Danny Welbeck

79' Doelpunt

2-1 Aaron Ramsey
Assist: Olivier Giroud

81' Geel

Granit Xhaka

83' Wissel

in: Francis Coquelin
out: Alex Oxlade-Chamberlain

83' Geel

Francis Coquelin

90'+3' Wissel

in: Mohamed Elneny
out: Alexis Sánchez

57' Geel

Victor Moses

59' Geel

N'Golo Kanté

61' Wissel

in: Cesc Fàbregas
out: Nemanja Matic

68' Rood (2x geel)

Victor Moses

72' Wissel

in: Willian
out: Pedro

76' Doelpunt

1-1 Diego Costa
Assist: Willian

88' Wissel

in: Michy Batshuayi
out: Diego Costa
Start wedstrijd 18:33 Plaats Londen Stadion Wembley Stadium Toeschouwers 89 472 Scheidsrechter Anthony Taylor

Sterk Arsenal houdt Chelsea van dubbel in zinderende finale FA Cup

Sterk Arsenal houdt Chelsea van dubbel in zinderende finale FA Cup

Foto: REUTERS

Hij mag dan wel geen Champions League-voetbal gehaald hebben, coach Arsène Wenger heeft zijn Arsenal toch maar mooi weer naar een prijs geloodst. De sterke Gunners overdonderden kampioen Chelsea van meet af aan in de finale van de FA Cup en winnen de Engelse beker zo al voor de derde keer op vier jaar tijd.

Arsenal, waar trainer Arsène Wenger stevig onder vuur ligt, begon het snedigst aan de finale. Kampioen Chelsea, dat met Rode Duivels Thibaut Courtois en Eden Hazard begon, won nauwelijks duels en werd al snel achteruit gedrongen. Dat resulteerde in een vroeg openingsdoelpunt. N’Golo Kanté knalde een bal tegen de borst van Alexis Sanchez, de bal leek bij de in buitenspelpositie verkerende Aaron Ramsey te belanden maar de Welshman bleef in laatste instantie van het leer. Zo kon de doorgelopen Sanchez toch afwerken. De Chileen versloeg Thibaut Courtois overhoeks: 1-0 na drie minuten.

Chelsea probeerde de bakens te verzetten maar botste op een ijzersterk Arsenal. Mesut Özil vond na een snelle tegenstoot Sanchez. Die pakte Courtois te grazen met een subtiel lobje, maar de meegelopen Gary Cahill kon het leer nog met een hakje van de lijn halen. Twee minuten later stond de 2-0 weer bijna op het bord. Danny Welbeck klom het hoogst op een hoekschop, de aanvaller van Arsenal knikte tegen de paal. De rebound belandde bij Aaron Ramsey, die het onorthodox met de borst probeerde. Ook hij botste echter op de paal.

Sterk Arsenal houdt Chelsea van dubbel in zinderende finale FA Cup
Foto: AFP

Chelsea met tien na schwalbe

Op het halfuur was het weer alle hens aan dek. Courtois kwam goed tussen toen Welbeck goed aangespeeld werd en op enkele meters van doel dreigde te moeten aanleggen. Chelsea kon daar maar één echte kans tegenoverstellen. Diego Costa profiteerde van een onoplettendheid van de jonge Rob Holding achterin bij Arsenal en kreeg zijn voet nog tegen een verloren gewaande lange bal. Gelukkig voor The Gunners kreeg doelman David Ospina de bal pal op zijn lichaam.

Na rust kreeg Chelsea meer greep op de wedstrijd en ging het dan toch eindelijk op zoek naar de gelijkmaker. Op het uur schilderde Pedro een bal net naast na een knappe aanval. De partij ging verder aan een razend tempo: Hector Bellerin kon uithalen op een snelle tegenaanval van The Gunners, Courtois hield de bal knap uit zijn hoek. Twintig minuten voor tijd vond Victor Moses het echter nodig de opdracht voor Chelsea wat moeilijker te maken. De Nigeriaan pakte uit met een schwalbe vlak voor de ogen van ref Taylor, en die twijfelde niet: een tweede gele kaart en dus rood.

Sterk Arsenal houdt Chelsea van dubbel in zinderende finale FA Cup
Foto: Photo News

Ramsey wist gelijkmaker Diego Costa uit

Toch leek Diego Costa Chelsea onverhoopt verlengingen te bezorgen toen de Braziliaanse Spanjaard uitpakte met een sterke controle in de vijandelijke zestien en in de stuit afdrukte. Ospina grabbelde nog wel, maar kon de bal niet meer uit zijn doel houden. Twee minuten later stelde de pas ingevallen Oliver Giroud orde op zaken. Met zijn eerste balcontact legde hij de bal op het hoofd van de inlopende en volledig vrijgelaten Ramsey, die Courtois van dichtbij kansloos liet.

Vijf minuten voor tijd leek Costa met een soortgelijke actie als bij de 1-1 Chelsea zelfs nog een tweede doelpunt te kunnen schenken, maar deze keer stond Ospina pal. Het ging razendsnel naar de overkant voor een eventuele derde goal van Arsenal. Özil nam zich nog de tijd een mannetje uit te kappen en legde tergend traag aan, zijn schot spatte uiteen op de paal. Chelsea-trainer Antonio Conte haalde twee minuten voor tijd nog Michy Batshuayi van de bank als joker maar ook de ex-spits van Standard kon niets meer forceren.

Sterk Arsenal houdt Chelsea van dubbel in zinderende finale FA Cup
Foto: Photo News

Chelsea ziet zich zo dus de dubbel door de neus geboord door ‘specialisten’ Arsenal, die al voor de derde keer op vier jaar de FA Cup pakten en met 13 eindzeges ook recordhouder zijn in Engeland. Arsenal-trainer Arsène Wenger wordt zo ook de trainer die de belangrijkste Engelse beker het meest won. De Fransman mocht maar liefst zeven keer vieren op Wembley.

Corrigeer