Direct naar artikelinhoud

Iran wil banden met Qatar verdiepen terwijl Golfstaten het schiereiland isoleren

De Iraanse president Hassan Rohani.

Iran wil zijn relatie met Qatar verdiepen en verwerpt de "blokkade" die Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten hebben opgeworpen rond Qatar. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd tijdens een telefoontje met de emir van Qatar, zo luidt het op de website van de Iraanse president.

"Teheran staat aan de zijde van het volk en de regering van Qatar. We menen dat de druk, de bedreiging en de sancties geen goede oplossing zijn om problemen op te lossen" tussen landen in de regio, aldus Rohani.

Iran wil de economie van Qatar vooruit helpen en private samenwerkingen opzetten tussen de landen. Het grondgebied en luchtruim van Iran zullen ook steeds open blijven voor Qatar, klinkt het. Nu al stuurt Iran elke dag 1.100 ton fruit en groenten naar Qatar.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte hebben op 5 juni hun diplomatieke en economische betrekkingen met Qatar stopgezet. Ze beschuldigen het regime in Doha ervan extremistische organisaties te steunen en erop uit te zijn de regio te destabiliseren.