© Marijn Sillis

Mechelen na acht jaar erkend als Kinderstad

Mechelen noemt zichzelf al verschillende jaren een kinderstad en ziet dat nu officieel bevestigd. De Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten (VVJ) reikte voor het eerste het label van ‘Kindvriendelijke steden en gemeenten uit’ en lauwerde ook Mechelen.

Marijn Sillis

Verschillende steden en gemeenten werden door de Vereniging van Vlaamse Jeugdraden (VVJ) uitgedaagd om een ‘portfolio’ te maken, om te bewijzen hoe kindvriendelijk ze (zullen) zijn. De jury die de dossiers beoordeelde, bestond onder meer uit Unicef, het Kinderrechtencommissariaat en het Europees Netwerk Kindvriendelijke Steden.

Al acht jaar bezig

Onder de noemer ‘Mechelen Kinderstad’ is Mechelen al een tijdje bezig met een kindvriendelijk beleid, de jury was lovend over de manier waarop de stad dat merk uitbouwt. Ook het feit dat er een specifieke ambtenaar in dienst genomen is, moest volgens de juryleden beloond worden met het label. De ambtenaar van dienst, Karen Claes, is ondertussen anderhalf jaar in dienst. “Het was een hele opgave, dat portfolio, maar we hebben natuurlijk veel ervaring. Veel steden en gemeenten zetten nu in op het thema. Wij zijn er al een jaar of acht mee bezig”, vertelt de stafmedewerker trots.

Verdiende erkenning

In basisschool Go Shil! vinden ze de erkenning alvast verdiend. “De stad doet inderdaad de nodige inspanningen”, zegt directeur Bart Pepermans. “Er worden activiteiten georganiseerd, de scholen krijgen voldoende steun. Ik denk dat het in veel steden en gemeenten wat minder is.” Naast Mechelen vielen ook Gent, Hasselt, Meeuwen-Gruitrode, Sint-Niklaas, Turnhout en Wetteren in de prijzen.

Lees ook het artikel in de woensdagkrant van Gazet van Mechelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER