Luister naar

Brexit-spel om de lusten en de lasten

Nieuws
Het was maandag een historische dag in Europa. Maar in Brussel werd van de start van de onderhandelingen over de Brexit weinig drama gemaakt.
Arie Elshout redactie vk
dinsdag 20 juni 2017 om 03:00
Onderhandelaars Michel Barnier (r.) en David Davis zijn klaar voor hun eerste gezamenlijke persconferentie.
Onderhandelaars Michel Barnier (r.) en David Davis zijn klaar voor hun eerste gezamenlijke persconferentie. ap / Virginia Mayo

Brussel

Aan de locatie is niet te zien dat ­Europa deze maandag een moment beleeft dat even gedenkwaardig als uniek is. De Brusselse kantoorkolos is gespeend van grandeur, hij reduceert iedereen die er binnengaat tot een radertje in een machine. Toch is het hier, op deze zonovergoten maandag, dat de naoorlogse Europese geschiedenis een wending neemt die lang voor onmogelijk werd gehouden. Zestig jaar ging het in Brussel alleen over eenwording en samensmelten, nu gaat het ook over ontvlechting en uit elkaar gaan.

Europa neemt deze bocht om elf uur ’s ochtends in de beslotenheid van de zevende verdieping van het hoofdkwartier van de Europese Commissie, het Berlaymont-gebouw, Daar maken de Fransman Michel Barnier en de Brit David Davis een begin met de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het wordt wel de belangrijkste gebeurtenis in Europa genoemd sinds de val van de Muur in 1989 en het einde van de Sovjet-Unie in 1991.

Maar op de openingsdag van de onderhandelingen is er niet veel drama. Geen Trabantjes vol bevrijde Oost-Duitsers met tranen van geluk, of het middernachtelijk strijken van een vlag als symbool voor het verval en de ondergang van een wereldrijk.

Barnier en Davis verschijnen ’s avonds vrijwel op de afgesproken tijd voor de pers. Hun overleg over agenda, structuur en prioriteiten is niet meteen ontaard in eindeloos touwtrekken. Ze hebben afgesproken dat eerst onderhandeld gaat worden over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië, de rekening van de scheiding en de grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Pas als hierbij ‘genoeg, tastbare vooruitgang’ is geboekt als garantie voor een ‘ordelijke scheiding’, kan de EU besluiten de onderhandelingen over de toekomstige relatie op handels- en veiligheidsgebied te beginnen, zegt Barnier.

de verliezer

Het is zoals de EU dat steeds gewild heeft. Londen had gelijktijdig over scheiding en toekomst willen praten. Als er al een vleugje tragiek is, dan zit dat hier. De Britse pers is er snel bij om van Davis de verliezer van Dag 1 te maken en Barnier doet niets om die indruk weg te nemen. Op een vraag welke concessies hij heeft gedaan, zegt hij: ‘Concessies? Het is het Verenigd Koninkrijk dat besloten heeft de EU te verlaten en niet andersom.’ Hij onderstreept dat ‘het niet gaat om straffen of om wraak’. Maar de Britten moeten beseffen dat hun Brexit-besluit consequenties heeft, aanzienlijke consequenties.

De verhoudingen zijn meteen duidelijk: de Britse regering is de zwakkere van de twee partijen, zeker na de faliekant mislukte verkiezingsgok van de Conservatieve premier Theresa May. Het zal degenen die de Brexit zien als een slechte grap, sterken in hun gelijk. Zij wijzen erop dat nog maar vijftien jaar geleden de Britten discussieerden over toetreding tot de euro; een jaar geleden echter voltrok zich het tot dan toe ondenkbare: een meerderheid van de Britten stemde voor het verlaten van de EU. Het idee dat de Europese integratie onomkeerbaar was, ging in één klap aan diggelen.

Er is een scheur ontstaan in de EU en waar dit gaat eindigen weet niemand in Europa. Is dit het begin van een verdere afbrokkeling, of kan de schade beperkt worden gehouden? De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Brexiteer Boris Johnson, zegt maandag te geloven dat de onderhandelingen zullen leiden tot een ‘gelukkige oplossing’ die goed is voor Groot-Brittannië en de rest van Europa.

eensgezind Europa

Tegenover die luchtigheid staat de zuinigheid van Barnier. De Fransman is niet van plan een akkoord te sluiten waarbij de Britten wel de lusten van een verenigd Europa krijgen (zoals handelsvoordelen), maar niet de lasten (zoals het vrije verkeer van personen). De 27 EU-landen die hij vertegenwoordigt, zijn daar eensgezind over. Er zijn vele meningsverschillen in de Unie: tussen west en oost, noord en zuid. Maar in hun reactie op het Britse Brexit-referendum hebben ze steeds de eenheid weten te bewaren. Een overeenkomst mag niet zo voordelig zijn voor Londen, dat ze anderen kan aanmoedigen ook de uitgang van de EU op te zoeken.

In tegenstelling tot de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Sovjet-Unie is de Brexit geen verandering die een belofte inhoudt maar een dreiging, vinden de EU-regeringen.

Europa mag dan een bocht hebben genomen, maar als het aan hen ligt blijft het een eenmalige gebeurtenis en gaat het daarna weer recht vooruit. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.