donderdag 17 augustus 2017 - Leopoldsburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Yentof Elsen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum begrijpt de opschudding niet: “Natuurlijk kost de opvang en verzorging van zes paarden een flinke duit.” zb

Paardenhouders boos op dierenopvangcentrum na “te hoge factuur”

“Mensen hebben toch niet zomaar 5.100 euro aan de kant liggen”

Heusden-Zolder/LeopoldsburgDe inbeslagname van haar paard en vijf pony’s heeft voor Annemie V. uit Leopoldsburg een onverwachte wending genomen. Nadat de paarden twee maanden geleden in beslag werden genomen na een klacht van buren, kreeg ze nu groen licht om de dieren weer op te halen en terug naar huis te brengen. Maar dan moet ze wel 5.100 euro betalen voor de opvang, anders worden de paarden voor adoptie opgegeven. Een bedrag dat Annemie en haar gezin niet zomaar kunnen neerleggen.

Het was 12 juni toen het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder de vijf pony’s en een paard van Annemie in beslag ging nemen aan de Vinke Bemde in Helchteren. Het paard en één pony zaten opgesloten in een ‘container-stal’ zonder water en bleken ernstig ondervoed. De andere pony’s liepen buiten rond. “Maar ook daarvan kon je gewoon de ribben tellen”, sprak Rudy Oyen van het opvangcentrum in juni.

Nu, twee maanden later, heeft eigenares Annemie V. haar voorzieningen in orde gebracht en van Dierenwelzijn toestemming gekregen haar paard en pony’s weer te gaan halen. “Toen we dat hoorden wisten mijn kinderen en ik geen blijf met onszelf van vreugde”, zegt ze. “We hebben de afgelopen periode met man en macht gewerkt om alles in overeenstemming te brengen met de voorschriften. De zes paarden stonden voor de inbeslagname in één weide. Nu hebben we ze verdeeld over twee weides. Eén in Tervant voor de hengsten en één in Lummen voor onze merries. We hebben ook een overeenkomstverklaring ondertekend, waarin we verklaren akkoord te gaan met de betaling van alle kosten die betrekking hebben op onze paarden.”

We hebben in die twee maanden geen enkele factuur gezien. En nu dreigen ze ermee onze paarden uit te geven voor adoptie Annemie V. Eigenares van de in beslag genomen paarden

Gepeperde rekening

Maar die kosten bleken hoger dan verwacht, tot ontsteltenis van Annemie. “Vanmorgen (gisteren, nvdr.) zijn we met de vrachtwagen naar het opvangcentrum gereden om onze paarden op te laden. Daar kregen we te horen dat we ze niet meekregen. De reden? Er stond nog een factuur open van 5.100 euro. Die dienden wij te betalen alvorens we de paarden mochten inladen. Mijn echtgenoot en ik waren in shock. Wie heeft nu zomaar 5.100 euro aan de kant liggen? Ze hebben ons nooit op de hoogte gebracht van de kosten. We hebben in die twee maanden geen enkele factuur gezien. En nu dreigen ze ermee onze paarden op te geven voor adoptie als we tegen vrijdag niet betalen”, zucht Annemie.

Het koppel vroeg gisternamiddag via mail een afbetalingsplan van 450 euro per maand aan bij het dierenopvangcentrum. “Ik ben er kapot van. Ik heb al heel veel dingen in mijn leven meegemaakt, maar dit is mijn limiet. We worden behandeld als criminelen. Dit is beneden alle peil. We hebben nog steeds geen antwoord op de vraag om de betaling te spreiden. Ik heb eraan gedacht om geld te lenen bij vrienden, maar ik wil hen hier ook niet bij betrekken”, besluit Annemie.

De stal waarin twee van de dieren in juni werden teruggevonden. Toro

“Natuurlijk niet gratis”

Yentof Elsen, verantwoordelijke van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder begrijpt de opschudding niet. “De volledige procedure wordt door de inspectie Dierenwelzijn opgestart en afgehandeld. Wij staan enkel in om de dieren zo goed mogelijk op te vangen en te verzorgen. En natuurlijk is dat niet gratis. De factuur omvat de verzorging van zes paarden, gaande van dagvergoedingen, de kosten van de dierenarts, interventies, het hoeven kappen van de paarden enzovoort. Deze factuur moet eerst vereffend worden alvorens zij hun paarden kunnen meenemen. En daarbij, ze mogen altijd een afspraak maken bij ons om de paarden langer te laten staan. Natuurlijk vragen wij hier een vergoeding van 10 euro per paard per dag voor”, besluit Yentof Elsen, die eraan toevoegt dat een afbetalingsregeling niet gebruikelijk is.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws