N-VA en CD&V begraven verstrekken van heroïne onder medisch toezicht

De nieuwe federale meerderheid ziet niets in het Luikse project waarbij zwaar verslaafde heroïnegebruikers onder medisch toezicht en bij wijze van behandeling heroïne voorgeschreven krijgen. De Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS) botste met zijn voorstel tot wettelijk kader op een njet van N-VA en CD&V.

De stad Luik is al langer op zoek naar alternatieve oplossingen voor de problematiek van heroïnegebruik. Van 2011 tot 2013 liep met federale steun een pilootproject waarbij de mogelijkheid bestond om - in laatste instantie - medicinale heroïne te verstrekken. De Universiteit van Luik pleit voor een voortzetting van het project, maar de gerechtelijke autoriteiten vragen eerst een duidelijk wettelijk kader om voor de nodige juridische zekerheid te zorgen.

De Luikse burgemeester en Kamerlid Willy Demeyer werkte daarom twee wetsvoorstellen uit. Het ene beoogt de erkenning van gecontroleerde verbruiksruimtes waar illegaal gekochte drugs in veilige en hygiënische omstandigheden gebruikt kunnen worden. Het andere biedt de mogelijkheid om onder medisch toezicht en voor medische doeleinden zwaar verslaafde heroïnegebruikers bij wijze van geneesmiddel heroïne voor te schrijven en af te leveren.

Maar dat ziet de meerderheid niet zitten. N-VA-Kamerlid Sophie De Wit en haar CD&V-collega Raf Terwingen verwezen naar het zero tolerance-beleid uit het regeerakkoord en verstopten hun bezwaren tegen het voorstel niet. Volgens hen komt het neer op een "liberalisering" van drugs. Ook de vertegenwoordiger van Justitieminister Koen Geens (CD&V) argumenteerde in die zin. Samen met Open VLD'er Egbert Lachaert stelden Terwingen en De Wit zich ook vragen bij de kostenefficiëntie van het pilootproject.

De vraag om hoorzittingen met de mensen achter TADAM - dat al twee jaar "on hold" staat - wees de meerderheid af. Enige toegift aan Demeyer was groen licht voor het formuleren van een advies over de kwestie door de Kamercommissie Volksgezondheid.

Meest gelezen