"Zelden zo'n afwijzing van het debat gezien"

In Luik wordt ontgoocheld gereageerd op de afwijzing van twee wetsvoorstellen om de problematiek van heroïnegebruik aan te pakken. "We zijn al twintig jaar bezig met deze problematiek, en zelden hebben we zo'n afwijzing van het debat gezien", zegt het kabinet van burgemeester Willy Demeyer (PS).

Zoals meer grote steden kampt ook Luik met een een problematiek van heroïnegebruik. De stad telt zo'n 4.000 heroïneverslaafden.

Van 2011 tot 2013 liep er met de steun van de federale overheid een wetenschappelijk onderzoek waarbij verslaafden onder medisch toezicht heroïne kregen.

De resultaten waren positief, klinkt het op het kabinet van burgemeester en Kamerlid Willy Demeyer. De proefpersonen hervonden regelmaat in hun leven, doordat ze twee keer per dag in het centrum hun heroïne moesten halen. Hun straatgebruik nam af en er werd tijdens hun behandeling ook niet één geval van diefstal geregistreerd.

"Het is een aanpak die veel kost", geeft woordvoerster Laurence Comminette van de Luikse burgemeester toe. "Er worden psychiaters ingeschakeld, straathoekwerkers,... Maar daartegenover staan ziekenhuisopnames, criminaliteit: ook dat kost geld. Het hangt er maar van af waar je het accent wilt leggen."

"Zero tolerance is een utopie"

Het project heeft drie jaar geduurd, de proefpersonen waren ieder een jaar in behandeling. Dat is te kort om conclusies te trekken. De Universiteit van Luik zou het project graag voortzetten, maar heeft daarvoor een duidelijk wettelijk kader nodig.

De wetsvoorstellen die Willy Demeyer vanmorgen op tafel legde, zijn echter afgeketst door de meerderheid. "In al de tijd dat we met deze problematiek bezig zijn, heb ik zelden zo'n afwijzing van het debat gezien", zegt Comminette.

"Het debat is er in twintig jaar nauwelijks op vooruitgegaan. Open VLD vindt het onderwerp te gevoelig, N-VA houdt vast aan het zerotolerancebeleid. Maar dat is een utopie: verslaafden bestáán, ze gebruiken, ook in de openbare ruimte."

Meest gelezen