ACV: ‘Wij vragen om acties te beëindigen’

© BELGA

De Christelijke spoorbond ACV Transcom steunt de spontane acties van de treinbestuurders in het Luikse niet. ‘We sturen iedere keer onze mensen er naartoe met de vraag om de actie te beëindigen’, zegt algemeen sectorverantwoordelijke Luc Piens.

(kld),

Het is al de tweede dag op rij dat stakend spoorpersoneel in Wallonië voor ernstige hinder zorgt op het spoornet. Vanmorgen waren er acties in het Luikse waardoor bijna alle treinen die vertrekken vanuit de depots van Luik, Welkenraedt en Liers moesten worden afgeschaft. Het treinverkeer naar Brussel liep daardoor danig in de knoop.

Maandag hielden de treinbestuurders in het station Charleroi-Zuid een wilde staking. Met hun actie wilden ze protesteren tegen het gebrek aan duidelijkheid over het regeerakkoord en de verwarrende communicatie over de besparingen bij het spoor.

Actieprogramma

Piens begrijpt de heersende onvrede op het terrein, maar de spoorlui moeten het actieprogramma volgen dat de vakbonden vorige week opstelden. De spoorbonden schaarden zich achter de verschillende stakingsacties van eind november tot medio december van de drie grote nationale vakbonden tegen de maatregelen van de nieuwe federale regering. De spoorbonden pikken in het bijzonder de gewenste besparingen bij het spoor niet.

Bovendien worden de plannen van een minimale dienstverlening zeer argwanend bekeken. ACOD-Spoor zal er een bijkomende stakingsaanzegging voor indienen, zo raakte vorige week bekend. ACV Transcom wacht eerst het overleg met minister Jacqueline Galant (MR) af. De vakbond heeft dinsdag evenwel nog steeds geen uitnodiging gekregen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen