'Pistorius na 10 maanden weer op straat'

Een rechter in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria heeft atleet Oscar Pistorius (27) veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp (29) op Valentijnsdag 2013. Volgens deskundigen kan de atleet bij goed gedrag al na tien maanden vrijkomen, gevolgd door huisarrest.

kidr,wver

'De beschuldigde is veroordeeld tot een maximumstraf van vijf jaar cel', zei rechter Thokozile Masipa. De rechter veroordeelde Pistorius in een andere zaak tot drie jaar met uitstel wegens het lichtzinnig gebruik van een wapen in een drukbezocht restaurant. De voorwaarde voor uitstel is dat hij niet schuldig wordt bevonden aan een gelijkaardige misdaad. Rechter Masipa legde uit dat zij een 'evenwicht' had gezocht tussen de (levens)omstandigheden van Pistorius en het belang van de samenleving.

Het Openbaar Ministerie had minstens tien jaar gevorderd, de verdediging had voor huisarrest en gemeenschapsdienst gepleit, nadat de sporter vorige maand schuldig was bevonden aan doodslag door schuld. Beide partijen hebben twee weken om in beroep te gaan. De verdediging heeft dit voorlopig nog niet gedaan, hoewel een beroep de strafuitvoering opschort. Het Openbaar Ministerie, dat op een veroordeling tot moord had aangestuurd, twijfelt.

De verdediging vroeg de paralympische atleet niet naar de gevangenis te sturen. De 27-jarige Zuid-Afrikaan heeft echt veel berouw en lijdt er erg onder dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp in tragische omstandigheden per ongeluk heeft doodgeschoten, zei zijn advocaat Barry Roux vorige vrijdag voor het gerechtshof. ‘Hij heeft alles verloren. Een mens die hij liefhad, zijn zelfrespect, de meeste van zijn vrienden, al zijn geld. Is dit een man die we uit de samenleving moeten verwijderen? Wij zeggen: nee! .’

Maar volgens het Openbaar Ministerie zou het ‘uiterst ongepast’ zijn als Pistorius geen gevangenisstraf zou uitzitten. Openbaar aanklager Gerrie Nel zei dat als Pistorius huisarrest in plaats van een gevangenisstraf zou krijgen, hij in een ‘luxueus huis kan verblijven ... tenzij hij wil trainen of naar de kerk wil gaan en dan zo vriendelijk wil zijn twee uur per week gemeenschapsdienst te doen’.

Na afloop van de zitting is de atleet in hechtenis genomen en naar een cel gebracht. Hij zal zijn straf moeten uitzitten in de centrale gevangenis van Pretoria, aldus een mededeling van het High Court. De familie van Steenkamp is tevreden met de rechterlijke beslissing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen