Jongeren voelen zich bekocht door uitslag referendum

De overgrote meerderheid van de jongeren in het Verenigd Koninkrijk heeft tegen de brexit gestemd, en zelfs bij de kiezers tussen 25 en 49 jaar was een meerderheid tegen. De jongeren voelen zich nu de dupe van het referendum, waarin de ouderen in hun plaats en tegen hun wil in beslist hebben.
(Illustratie: YouGove exit poll)

De Britse kiezers in het referendum waren niet alleen geografisch sterk verdeeld, ook naar leeftijd gaapte er een diepe kloof. 

Bij de kiezers jonger dan 50 was er een ruime meerderheid voor "remain", bij de ouderen een ruime meerderheid voor de brexit.

Het meest uitgesproken was de voorkeur om in de EU te blijven bij de -jongste categorie: van de kiezers tussen 18 en 24 koos niet minder dan 75 procent voor de EU.

Bij de kiezers tussen 25 en 49 was dat nog 56 procent, terwijl bij de categorie tussen 50 en 64 56 procent voor een brexit gestemd heeft. De meeste voorstanders van een brexit zijn te vonden bij de  65-plussers, van wie 61 procent voor heeft gestemd.

Bekocht

De jongeren voelen zich dan ook bekocht door de uitslag van het referendum, waarvan zij langer de gevolgen zullen moeten dragen dan de ouderen die voor de brexit gestemd hebben. 

Europa-deskundige Hendrik Vos noemt dat de "tragiek van het referendum". "Vooral de ouderen mensen in Groot-Brittannië hebben pro brexit gestemd, de jongeren voelen zich de dupe. Dat is de tragiek van het referendum, want die oudere generatie is er binnen 20 jaar niet meer, en de jongere generatie moet nu de brokken lijmen", zo zei hij op StudioBrussel.

"Want de jongeren hebben wel met meer dan 70 procent pro Europa gestemd, zeker de jongste categorie van 18 tot 24", vervolgde Vos. "Ze willen studeren in andere Europese landen, willen reizen, voor hen zijn grenzen ook minder relevant. Ze willen overal naar festivals gaan, ze willen dingen kopen over heel het continent, en zij worden daar nu in beperkt."

Een van de jongeren die vandaag hun beklag deden over de uitslag, is MC Script, de vaste mc van Netsky. Op Studio Brussel vertelde hij hoe het was om te ontwaken in een land dat geen deel meer wil uitmaken van de EU: "Het was behoorlijk surrealistisch, erg choquerend, het was een grote teleurstelling", zei hij, "en veel vrienden en veel andere mensen op mijn tijdlijn voelen net hetzelfde."

"Het was iets waarvan ik nooit gedacht had dat het zou gebeuren, dus het was als een erge kater." MC Script tweette onder meer dat de babyboomers de jeugd nu nog eens "verneukt" heeft op een manier die niemand had zien aankomen, en dat mensen die denken dat het goed idee is om elke week een lot van de loterij te kopen, nu beslist hebben.

Op Twitter schoten de hashtags #NotInMyName en #WhatHaveWeDone in de top trends. Twitter-gebruikers zijn geen doorsnede van de bevolking, ze zijn veel jonger, en de hashtags werden dan ook gedomineerd door aanhangers van het remain-kamp.

Meest gelezen