Burgemeester geen voorstander afschaffing kerstboomverbranding

Het is zo goed als zeker dat de jaarlijkse kerstboomverbranding niet wordt afgeschaft. “Ik ben voorstander van deze sociale traditie”, zegt burgemeester Koen Volckaerts (N-VA). En hij beslist.

LVG

In Hove is een discussie ontstaan over de mogelijke afschaffing van de kerstboomverbranding. Zowel in de milieuraad als in de jeugdraad, die het jaarlijkse evenement organiseert, lag de vraag op tafel of een kerstboomverbranding nog wel verantwoord is gezien de luchtvervuiling die ze teweegbrengt.

Ook in de gemeenteraad kwam de vraag ter sprake. Schepen Bart Van Couwenberghe (N-VA) wees erop dat het uiteindelijk de bevoegdheid van burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) is om een beslissing te nemen. De burgemeester is onder meer verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid.

Volckaerts was meteen duidelijk. “Ik zie hier geen gewetensprobleem. De kerstboomverbranding is een sociaal gebeuren. Het is een van de weinige momenten waarop alle Hovenaars samenkomen. Ik ben alvast voorstander van het behoud van deze traditie. Een kerstboomverhakseling is geen optie. Elke Hovenaar zou oorbeschermers nodig hebben.”

“We moeten niet heiliger zijn dan de paus”, voegde Bart Van Couwenberghe daaraan toe. “Het is niet zo dat we onze milieudoelstellingen niet zullen halen als we dit evenement toch laten plaatsvinden. Bovendien heeft de jeugdraad laten verstaan dat hij door een afschaf- fing aanzienlijk minder inkomsten zou hebben, waardoor de zomerkampen in het gedrang komen.”

Toch wil de jeugdraad nog weten wat de Hovenaar er zelf over denkt. Iedereen mag nog tot 31 oktober aan de adviesraad een voorstel doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER