Direct naar artikelinhoud

Trumps plannen duwen Mexico in armen van nieuwe handelspartners

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray heeft in een interview met het Duitse persbureau dpa gezegd dat zijn land na uitlatingen van Donald Trump op zoek is naar handelsakkoorden met andere naties. De Amerikaanse president dreigt ermee de import uit Mexico zwaarder te belasten. "Onze belangrijkste doelstelling is dat Mexico dichter bij de rest van de wereld komt", zei Videgaray in Frankfurt.

Luis Videgaray was gisteren in Frankfurt voor een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20. Volgens de Mexicaan is zijn land op zoek naar nieuwe akkoorden met Europa, maar ook met Argentinië en Brazilië. President Trump maakt geen geheim van zijn plannen om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico en wil de bouw daarvan financieren met belastingen opgelegd aan de Mexicanen. De betrekkingen tussen beide buurlanden zijn sinds de ambtsaanvaarding van de nieuwe president erg gespannen.

"We staan op een beslissend punt", zei Videgaray. "De beslissingen die we de komende maanden maken, zullen waarschijnlijk bepalen hoe Mexico en de Verenigde Staten de komende decennia samenleven."

De onderhandelingen over de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, afgekort Nafta, kunnen in juni al starten, aldus Videgaray, die daar aan toevoegde dat bepaalde aanpassingen wenselijk zijn. Hij verwijst onder andere naar e-commerce, dat nog niet bestond toen de deal van kracht werd in 1994.

Trump heeft al herhaaldelijk uitgehaald naar Nafta, dat een van de grootste vrijhandelszones creëerde, en noemde het "het slechtste handelsakkoord" dat zijn land ooit ondertekend heeft. De Amerikaanse president wil het akkoord opnieuw onderhandelen of opzeggen.