Direct naar artikelinhoud
Intercommunales

Tommelein wil intercommunales hervormen: "Er is werk aan de winkel"

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft in het Een-programma De zevende dag uitleg gegeven over de hervormingsplannen van de Vlaamse regering voor intercommunales. 

"Er is werk aan de winkel", zegt Tommelein. Zijn plan om de intercommunales te hervormen laat zich samenvatten in enkele punten. Zo wil Tommelein minder raden van bestuur en een hervorming van de regionale distributienetwerkbeheerders (dnb's). 

Ten tweede wil Tommelein de intercommunales zeker niet nationaliseren. Hij opteert voor privébedrijven, waarin de Vlaamse overheid een "strategisch aandeel" behoudt. Ten slotte stelt hij nog voor om de bevolking door investeringen zelf te laten participeren in de intercommunales. De bedoeling is om de Vlamingen nauwer bij de werking van de distributienetwerkbeheerders te betrekken. 

Vrijdag heeft Tommelein nog verklaard niet afkerig te staan tegenover een fusie van de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. "Dat kan positief zijn gelet op de te verwachten efficiëntiewinsten", aldus Tommelein. 

Langerlo

In De zevende dag is Tommelein ook nog ingegaan op het project voor de ombouw van een steenkoolcentrale tot een biomassacentrale in Langerlo (Genk). Een project dat hij "niet genegen" is. 

De datum was heel duidelijk afgesproken", zegt Tommelein. "Voor de zomer van 2018 moet het operationeel zijn, anders vervallen de subsidies. Ze komen nu uitstel vragen. Mijn administratie zal dit met de nodige aandacht bekijken, maar dit doet mij toch heel hard twijfelen aan het project, temeer dat ik nog altijd geen enkel financieel plan van Langerlo heb gezien."

Na het faillissement van German Pellets heeft Granuul Invest de energiecentrale van Langerlo overgenomen. Het wil er een biomassacentrale realiseren waarbij houtafval uit de Baltische landen wordt verbrand. Het gaat om een gevoelig dossier omdat Granuul Invest ruim 2 miljard euro subsidies kan krijgen van de Vlaamse regering. "

"Niet gezond"

Tommelein herhaalde zijn kritiek dat het om een project gaat dat niet duurzaam is, niet toekomstgericht en "daar komt nu nog eens bovenop dat ze uitstel willen". 

Om zijn energiedoelstellingen tegen 2020 te halen, moet Vlaanderen minstens 280 windmolens bijbouwen, wijst Tommelein op het plan van de Vlaamse regering. "Ik zou vragen aan de mensen om daar toch de nodige steun aan te geven. Maar de overheid moet het goede voorbeeld geven. We moeten nóg meer investeren in zon, nóg meer investeren in wind en nóg meer investeren in warmtenetten."