OVERZICHT. In welke straten in Limburg gaat het licht uit bij een blackout?

Als België deze winter met een stroomtekort kampt, dan gaat in hele delen van het land het licht uit. Welke gemeenten zonder stroom worden gezet was al eerder bekend, maar nu is ook het afschakelplan voor de verschillende straten in Limburg bekend.

Kim De Raedt

De netleveranciers begrijpen dat de burgers en gemeenten zich vragen stellen bij de energiebevoorrading deze winter en heeft daarom de afschakelplannen per provincie en op straatniveau online gezet. De gemeenten en provincies blijven onderverdeeld in zes zones, die elk goed zijn voor 500 Megawatt.

Bij stroomtekort wordt een eerste zone zonder stroom gezet, tussen 17u en 20u. Op die manier komt de stabiliteit van het net niet in gevaar. Mocht dit onvoldoende blijken, kan ook een tweede zone afgeschakeld worden. De overheid garandeert dat een afschakeling maximaal twee tot drie uur duurt. Is er daarna opnieuw een afschakeling nodig, dan zullen eerst andere zones aan de beurt zijn. In principe is eerst zone zes aan de beurt, vervolgens zone vijf enzovoort. ‘Er is dus een rotatiesysteem voorzien, zodat niet steeds dezelfde mensen geïmpacteerd worden.’

In onderstaand systeem kan u uw gemeente opzoeken en ziet u vervolgens alle geïmpacteerde straten staan. Straten die niet voorkomen op de lijst worden dus niet afgeschakeld bij een blackout.

Learn About Tableau

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen