Wat het betekent als je straat in het afschakelplan staat

© VUM

Distributiemaatschappijen Eandis en Infrax hebben per provincie een lijst met hoofdgemeenten en straten online gezet waar de stroom bij een tekort deze winter tijdelijk kan wegvallen. Maar wat betekent het concreet als ik mijn straat terugvind in de tabellen? En kan ik op beide oren slapen als mijn straat niet in het afschakelplan staat?

jom

In theorie is het vrij eenvoudig: als uw straat in het afschakelplan van uw netbeheerder voorkomt, dan is de kans reëel dat de stroom er bij een tekort deze winter tijdelijk wegvalt (van 17 tot 20 uur). De straten zijn opgedeeld in zes groepen, die afwisselend aan de beurt komen, desnoods verspreid over verschillende dagen. Er wordt begonnen met schijf zes.

‘Het afschakelplan is wel de ultieme fase’, zegt Simon Van Wijmeersch, woordvoerder van Eandis. ‘Voor het licht uitgaat bij de mensen thuis, gebruiken we eerst onze reserves en proberen we het stroomverbruik te beperken. Pas daarna kan de minister beslissen om het afschakelplan in werking te stellen.’

Geen 100 procent

Het is netbeheerder Elia die dan stroomcabines uitschakelt. Eenzelfde straat kan op twee verschillende dagen echter door een andere cabine bediend worden. ‘Dus is onze lijst indicatief, we kunnen niet voor elke straat of adres met 100 procent zekerheid op voorhand zeggen of er tijdens de afschakeling stroom zal zijn’, aldus Van Wijmeersch. ‘We hebben de straten opgenoemd waar minstens één woning kans maakt om afgesloten te worden.’

Bovendien is het zo dat kort na het afschakelen van de stroom in een bepaalde straat, prioritaire gebruikers opnieuw worden aangeschakeld. ‘Sommige gezinnen zitten op dezelfde kabel als die prioritaire gebruikers en zullen dus slechts heel even zonder stroom komen te zitten.’

Schakel toestellen uit

Volgens Eandis is er geen reden tot paniek als je straat in de lijst staat. ‘Stroomonderbrekingen, ook langdurige, kunnen eigenlijk altijd voorkomen. In die zin verandert er weinig’, zegt Van Wijmeersch.

Wel raadt Eandis aan elektrische apparaten zelf uit te schakelen, mocht u deze winter bericht krijgen dat er in uw straat een stroomonderbreking op komst is. Andere adviezen in verband met de stroomonderbrekingen vindt u hier .

Grensgevallen

Wie zijn straat niet in de lijst terugvindt, mag in principe op beide oren slapen. Al zijn ook hier uitzonderingen mogelijk. ‘Het kan dat een straat die aan de rand van een gemeente ligt die niet in de lijst staat, toch getroffen wordt’, zegt Van Wijmeersch. ‘Dat komt omdat straten dichtbij een gemeentegrens soms bediend worden uit een naburige gemeente.’

Wees solidair

Eandis vraagt wel wat solidariteit: ook wie geen risico loopt op stroomonderbreking, kan helpen om een stroomtekort te vermijden. Bijvoorbeeld door energieverslindende taken niet tussen 17 en 20 uur uit te voeren, het moment waarop het verbruik piekt.

Solidair zijn is trouwens ook het advies van Sibelga, dat de 19 Brusselse gemeenten bedient en een lijst met tips heeft gemaakt om je verbruik te beperken. Op een deel van Ukkel na, wordt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet getroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen