Ook Zweden erkent Palestijnse staat

© lbo

Nadat de nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven op 3 oktober al had aangekondigd dat ze Palestina zouden erkennen als staat, heeft de minister voor Buitenlandse Zaken dit donderdag officieel bevestigd. Volgens de minister zijn ‘aan alle internationale voorwaarden voor de erkenning van de Palestijnse staat voldaan’, zegt Margot Wallstrom donderdag na een ministerraad.

lbo, jta

Er is een grondgebied, een volk en een regering’, zei Wallstrom, die eraan toevoegde dat ‘de Palestijnse staat niet erkennen door de bezetting pas zou indruisen tegen het internationale recht’.

Met deze beslissing wil de Zweedse regering de gematigde Palestijnse krachten steunen en nieuwe energie pompen in de vredesgesprekken, aldus de minister. Daarnaast verhoogt de regering ook haar steun aan de Palestijnen met 500 miljoen kronen (67 miljoen dollar) tot 1,5 miljard kronen de komende vijf jaar. ‘Dit is een signaal naar de jeugd dat een andere wereld mogelijk is.’

Israël roept ambassadeur terug uit Zweden

De eerste aankondiging van de erkenning begin oktober kon op hevige kritiek rekenen van Israël. De VS noemde die beslissing toen ‘prematuur’. Vandaag reageert Israël nog meer ontstemd op het Zweedse initiatief en riep alvast zijn ambassadeur terug uit Zweden.

De krant Haaretz citeert een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat ambassadeur Isaac Bachman, die sinds 2012 ambassadeur is, tot nader orde in Israël zal blijven. 'Dit reflecteert onze irritatie en ergernis over deze onnodige beslissing die geen positieve invloed heeft op een mogelijke terugkeer naar de onderhandelingstafel', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan AFP.

'Historisch'

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemt de erkenning dan weer een ‘historische beslissing’. Meer dan 130 landen hebben de Palestijnse staat al erkend. In Europa werd Zweden al voorgegaan door Malta, Cyprus, Tsjechië, Slovakije, Bulgarije, Hongarije en Polen. Ten tijde van de erkenning behoorden deze landen echter nog niet tot de Europese Unie. Zweden is het eerste land dat in zijn hoedanigheid als EU-lid de Palestijnse staat erkent.

Wallstrom gaf nog mee dat ‘Zweden eerder al staten erkende - Kroatië in 1992 en Kosovo in 2008 - hoewel ook deze landen niet de volledige controle over alle delen van hun gebied hadden. Net zoals die staten is Palestina een speciaal geval’, besloot Wallstrom.

Zweden behoudt haar consulaat in Jeruzalem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen