Boek ‘Schoenaerts’ wordt uit de rekken gehaald

© Patrick De Roo

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het boek ‘Schoenaerts’ over acteur Julien Schoenaerts wordt uit de handel gehaald. Dat heeft auteur Stan Lauryssens bevestigd aan onze redactie. Eerder op de dag besliste het Antwerpse gerecht dat op elk exemplaar van het boek een sticker moest komen met ‘Dit boek bevat onjuistheden’.

JOBE, INKE, doro

In het boek wordt het leven van Julien Schoenaerts tussen 1970 en 1974 geschetst. Meteen komen er harde feiten naar boven zoals het zogenaamde exhibitionistische kantje van Julien. Volgens zijn zoon Matthias Schoenaerts en Matthias’ moeder Dominique Wiche zijn die feiten echter uit de lucht gegrepen en brengen ze schade toe aan hun goede naam en imago.

Ze spanden een rechtszaak aan tegen auteur Stan Lauryssens en Uitgeverij Manteau en eisten dat op het boek een duidelijke sticker kwam die aantoont dat het boek niet gebaseerd is op waargebeurde feiten. De rechter in kort geding geeft hen nu gelijk. Aan de maatregel werd ook een dwangsom gekoppeld van 500 euro per dag en per inbreuk. De uitgeverij heeft intussen beslist om het boek uit de handel te nemen.

Bekendheid misbruikt

De rechter vindt dat auteur Stan Lauryssens zijn lezers al van bij aanvang op het verkeerde been zet. Op de cover en de eerste bladzijde prijkt een getrukeerde quote van Matthias Schoenaerts - “Mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs” - waardoor minstens de indruk wordt gewekt dat de acteur aan het boek heeft meegewerkt.

De auteur en uitgeverij Manteau hebben volgens de rechter de internationale bekendheid van de acteur gebruikt om de verkoopcijfers van het boek de hoogte in te jagen. De quote en de naam van Matthias Schoenaerts moeten dan ook verwijderd worden uit de op stapel staande tweede druk van het boek en op de boeken die nu nog in de winkel liggen, moeten de quote en zijn naam overplakt worden met de sticker ‘Dit boek bevat onjuistheden’.

Ook een passage waarin Julien Schoenaerts als een exhibitionist wordt voorgesteld, mag niet meer gebruikt worden in interviews, lezingen en theatervoorstellingen, eveneens op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag en per inbreuk.

Genre onmogelijk gemaakt

“Het gaat om een parasitaire, opportunistische, schaamteloze lijkenpikkerij”, zei Matthias Schoenaerts vorige week nog in de rechtbank. Momenteel is hij voor filmopnames in Frankrijk en hij was dus niet aanwezig bij de voorlezing van de beschikking. “Gerechtigheid is geschied”, liet hij zijn advocaat Axel De Schampheleire wel weten.

De auteur van het boek blijft erbij dat hij de waarheid heeft geschreven. “Het genre literaire non-fictie wordt onmogelijk gemaakt”, reageert de advocaat van Lauryssens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen