Boerka’s verbranden en baard afscheren: zo reageren mensen die ontsnapten van ISIS

De strijders van Syrian Democratic Forces (SDF) zijn erin geslaagd om heel wat Syrische burgers te bevrijden uit Raqqa, het bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). De ontsnapten reageren intens, is te zien op videobeelden: ze verbranden hun boerka’s en scheren hun baard af.

gjs

Heel wat onschuldige Syrische burgers zitten nog vast in Raqqa. De stad is volledig in handen van ISIS, waar tal van onschuldigen ten prooi vallen aan de brutaliteiten van de terroristen. Koerdische strijders van SDF doen er al enige tijd alles aan om mensen te helpen ontsnappen uit de stad. Als dat lukt, zoals de voorbije dagen het geval was, filmen ze graag de reacties van de mensen die ze geholpen hebben.

Dat is ditmaal niet anders. Het is aandoenlijk om zien hoe de mensen getekend zijn door wat hen overkomen is. “Ze hebben mijn vader en mijn man vermoord”, vertelt een huilende vrouw, terwijl ze haar twee aangeslagen kinderen vasthoudt. “Ze hebben een bom naar ons huis afgevuurd toen hij buiten was. Hij is gestorven.”

Heel wat anderen hebben vergelijkbare verhalen. “Ze hebben mijn vader verbrand”, roept een vrouw. Ze is woedend en doet de boerka uit die ze moest dragen van de ISIS-strijders. “We steken dit in brand.” Andere vrouwen volgen haar voorbeeld en gooien de boerka’s op een hoop. Door die te verbranden, hopen ze hun leed van de afgelopen maanden en jaren te kunnen verwerken en vergeten.

Een man laat dan weer zijn baard afscheren om de gruwel van Raqqa te vergeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen