Hoe het rijkste land van Afrika in chaos werd gestort door islamistische gangsterbendes

© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Deze maand zijn al minstens 26 burgers omgekomen in de Libische stad Benghazi door landmijnen die er door radicale islamisten zijn achtergelaten. Dat heeft Abdel-Salam al-Mismari, een lid van de oostelijke milities van generaal Khalifa Haftar, zondag gezegd.

wver

Benghazi, een broeinest van islamisten en de stad waar in 2011 de opstand tegen kolonel Kadhafi begon, was de voorbije drie jaar in islamistische handen. Op 6 juli werd de stad in het oosten van Libië veroverd door de troepen van Haftar, een krijgsheer die jarenlang in de VS verbleef en naar Libië is teruggekeerd om er “orde op zaken te stellen”.

© AFP

Met name de wijk Sabiri, het laatste steunpunt van de islamisten, ligt bezaaid met landmijnen, zei al-Mismari. Zonder internationale hulp duurt het zeker vier jaar voor dat gebied ontmijnd is, zo lanceerde hij een oproep.

In 2011 legde de VN-Veiligheidsraad een embargo op wapenleveringen aan Libië op. Dat embargo, dat ook mijndetectoren omvat, is wegens de rampzalige toestand in het land verlengd tot 2018.

Gewapende milities

Sinds de val van Khadafi is Libië, tot dat moment nog het rijkste land van Afrika, in chaos verzeild geraakt. Momenteel telt het Noord-Afrikaanse land drie elkaar beconcurrerende regeringen - twee in de hoofdstad Tripoli, een in de havenstad Tobroek - en een resem gewapende milities die amper te onderscheiden vallen van gangsterbendes.

© AFP

© AFP

© REUTERS

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen