“Maak boycot-acties tegen Israël strafbaar”

© AP

Niet minder dan 45 senatoren en 237 leden van het Huis van Afgevaardigden in Washington steunen een wetsontwerp dat, indien goedgekeurd, elke poging tot boycot van Israël strafbaar maakt. In het bijzonder wordt gemikt op de pro-Palestijnse BDS-campagne (Boycott, Divestment and Sanctions). De burgerrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) ziet in het voorstel een inbreuk op het First Amendment, dat onder andere de vrijheid van meningsuiting garandeert.

wver

De wetgevers overwegen met de Israel Anti-Boycott Act flinke boetes, tot 250.000 dollar, en zware celstraffen voor elke Amerikaan die het aandurft, het boycotten van Israëlische goederen of diensten te steunen. Het wetsontwerp, naar verluidt opgesteld door de machtige lobbygroep Aipac, geniet zowel bij de Republikeinen als de Democraten grote steun. Tot dusver heeft nog geen enkel Congreslid zich tegen het ontwerp uitgesproken.

De campagne Boycot, Desinvestering en Sancties heeft tot doel de staat Israël te treffen totdat het land de rechten van het Palestijnse volk respecteert. Israël blijft echter in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever aan gebiedsuitbreiding doen, wordt daar door de VN voor op de vingers getikt, maar krijgt de volle steun van Washington.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen