© rr

Studentenverenigingen ondertekenen nieuw doop- en feestcharter

In Antwerpen hebben alle studentenverenigingen die de stad rijk is zich naar jaarlijkse gewoonte akkoord verklaard met het - vernieuwde - doop- en feestcharter. Dat document moet Antwerpen als studentenstad leefbaar houden voor bewoners, bezoekers en passanten. Inhoudelijk wijzigt er dit jaar nauwelijks iets, maar de afspraken in het charter worden ditmaal na goedkeuring door de gemeenteraad ook mee opgenomen in de politiecodex, zodat er een bredere waaier aan sancties mogelijk wordt bij overtredingen.

Het Antwerps Studentenoverleg (ASO) maakt al sinds 2009 jaarlijks een doop- en feestcharter op omdat door het stijgend aantal (kot)studenten in Antwerpen in enkele buurten de spanningen met omwonenden toenamen. Het stadsbestuur staat mee achter het initiatief omdat het wil tonen dat studenten weliswaar welkom zijn in Antwerpen en volop begeleid moeten worden bij hun activiteiten, maar dat de studenten ook aandacht en respect moeten hebben voor regelgeving.

“Het doop- en feestcharter gaat veel verder dan een engagementsverklaring van de studentenverenigingen”, zegt Gert Nielandt, directeur van het Antwerpse studentenportaal GATE15. “Ze kunnen ook bestraft worden bij overtredingen, zoals alcoholgebruik door interne toezichters tijdens een doop. Als er overtredingen worden vastgesteld, kunnen bijvoorbeeld toekomstige activiteiten verboden worden.”

Antwerpen telt intussen maar liefst een tachtigtal studentenverenigingen die het charter ondertekend hebben. “De problemen zijn door het charter nog niet volledig van de baan, zeker niet in de echte studentenbuurten zoals rond de Stadswaag, maar we merken wel verbetering”, geeft Nielandt aan. “De leefbaarheid gaat er over het algemeen zeker op vooruit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER