© Koen Stalmans

Sunville Tigers tonen zich in Europa

Van 18 tot 24 juli werd in Oosterhout de jaarlijkse Battle at the Castle georganiseerd. Op dit zeer prestigieuze tornooi voor jong baseball- en softball-talent, worden toppers uit heel Europa ingedeeld in verschillende teams met ronkende namen zoals Bombers, Falcons, Cavaliers, Admirals, Vikings, enz. De teams worden begeleid door topcoaches uit zowel Europa als baseball-land bij uitstek Amerika. Vorig jaar nam de Truiense Laurika Rosiers voor de eerste keer deel aan dit tornooi. Met deze ervaring op zak trok ze dit jaar opnieuw naar Oosterhout, vergezeld van nog enkele clubgenoten.

Koen Stalmans

De Sunville Tigers uit Zonhoven zijn vanuit België de grootste leverancier van jong talent. In de leeftijdscategorie U12 van het baseball namen Luca Pignatelli en Ferre Vanhees deel. Bij de grote jongens deden Laurens Vanderzande, Daan Kuenen en Yves Poesmans mee. De twee laatsten zijn ex-Tigers en nu actief in eerste klasse.

Na winst vorig jaar met haar Bombers-team, werd Laurika Rosiers dit jaar ingedeeld bij het Falcons-team. Ander team dus, en andere coaches. Aanvallend wist Laurika slechts 1 maal echt door te breken. Het bleek echter een zeer belangrijk moment, want die ene goede slag zette de trein voor haar team in gang. Met haar triple in de eerste wedstrijd tegen de Bombers, lag ze aan de basis van een heuse walk off overwinning. Verdedigend speelde ze solide en met momenten zelfs zeer sterk softball. In de beslissende wedstrijd om een plaats in de finale, liet ze haar kunnen zien op het moment dat de wedstrijd 3 – 3 gelijk stond. Met een ongelofelijke vangbal en een stevige worp op de thuisplaat, belette Laurika dat de Admirals konden scoren. Meteen daarna namen de Falcons de leiding en gaven deze voorsprong niet meer uit handen. Tweede finale dus voor Laurika Rosiers in evenveel deelnames. In de finale werd er echter zwaar verloren van topfavoriet Cavaliers. Die hadden voor de finale de Belgische toppitcher Nina de Permentier in huis. De Permentier hield de slagploeg van de Falcons zeer kort en sloeg notabene ook nog een homerun. Met 10 – 0 kroonden de Cavaliers zich tot overwinnaar van het softball BATC editie 2015. Voor Laurika Rosiers opnieuw een geslaagd tornooi en vooral ook een leuk weerzien met oude bekenden. Want ook al gaat het tornooi om het ontwikkelen van toptalent, vriendschap en sportiviteit zijn minstens zo belangrijk.

Bij de leeftijdscategorie U12 in het baseball verdedigden Luca Pignatelli en Ferre Vanhees voor de eerste keer de Belgische eer. Luca speelde een zeer sterk tornooi en stond na 3 dagen zelfs helemaal bovenaan als beste slagman van het tornooi. Tigers-teamgenoot Ferre deed niet veel onder. Hij sloeg met regelmaat een stevige hit en wist ook als pitcher in de eerste wedstrijd twee zeer sterke inningen neer te zetten. Beide Tigers gingen dan ook niet onopgemerkt door het tornooi. Mede dankzij hun sterke prestaties wisten hun beide teams zich te plaatsen voor de finale, die uiteindelijk gewonnen werd door het Bombers team van Luca. Beide spelers vielen zodanig op dat er zelfs een aardig artikel over hen in de Castle Yard Chronicle is verschenen. Niet slecht als je weet dat er in totaal 8 teams van 14 spelers deelnemen aan de U14 en de U12, en dat er in datzelfde krantje ook geschreven wordt over de Softball en de heren van de Collegiate Baseball League of Europe.

En laat nu net in deze Collegiate Baseball League of Europe het strafste Tigers-verhaal zitten. Het CBLE draait op dezelfde formule als de BATC, met dit verschil dat er niet op 1 locatie, maar op 5 verschillende locaties doorheen Europa gespeeld wordt. Zes teams van elk 17 spelers van 17 tot 24 jaar oud, reizen in 3 weken tijd naar Praag, Barcelona, La Rochelle, Amsterdam en vervolgens naar Oosterhout. Per stad worden er al snel een 6-tal wedstrijden op zeer hoog niveau gespeeld. Toppitchers proberen topslagmensen kort te houden, zodat ze zo weinig mogelijk runs tegen krijgen. Tot een paar weken geleden was het vanaf de start van het CBLE in 2012 nog nooit een pitcher gelukt om geen hit tegen te krijgen in een wedstrijd. Geen wonder, want ook bij de grote jongens van de Major League in Amerika, komt een zogeheten no-hitter maar eens om de 400 à 500 wedstrijden voor. Laurens Vanderzande startte bij de Bombers aan het tornooi met de idee dat zijn speeltijd eerder beperkt zou zijn. De 17-jarige Laurens liet zich echter meteen van zijn beste kant zien en pitchte de allereerste no-hitter van het CBLE. Ook in zijn volgende wedstrijden wist de pitcher van de Tigers zeer sterk te presteren. In drie wedstrijden kreeg Vanderzande slechts 4 runs tegen.

Terwijl in Oosterhout het BATC werd gespeeld, reisde Nik Tormans met de U16 af naar Novaro in Italië om daar op zijn beurt met het Flanders Little League Senior team door te stoten tot de Europese finale. Een zeer sterke prestatie van de Vlaamse selectie, die in de voorrondes onder meer tegen baseball-land Nederland wisten te winnen met droge 10 – 0 cijfers. In de finale verloren onze Vlaamse jongens pas in het slot van de wedstrijd van Italië, dat zo een ticket bemachtigde voor de World Series in de VS. In de Europese finale tegen Italië werd Nik Tormans ingezet als relief pitcher.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer