Van Overtveldt spaart de kleine belegger

© Photo News

Een lagere vennootschapsbelasting is dan toch mogelijk zónder extra belastingen voor beleggers. Dat staat in de definitieve onderhandelingsnota van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA). Ook een meerwaardebelasting, de zogenaamde Coucketax waar CD&V sterk op aanstuurt, zou niet nodig zijn.

Christof Vanschoubroek

In het definitieve voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen, is van nieuwe belastingen plots geen sprake meer. Nochtans stonden er nog twee pistes prominent vermeld in de eerste voorstellen die tijdens de zomer circuleerden.

De eerste controversiële maatregel was het optrekken van de roerende voorheffing op dividenden van 27 naar 30 procent. Ook de gewone belegger die een stapeltje aandelen heeft van een bedrijf, zou daardoor getroffen worden. Onder meer zelfstan­digenorganisatie Unizo en de ­liberalen stonden daarvoor al op hun achterste poten. Ook de meerwaardebelasting, de zogenaamde Coucketax voor wie zijn bedrijf verkoopt met winst, veegt Van Overtveldt in zijn ­definitieve nota van tafel.

De twee controversiële belastingverhogingen worden nu dus geschrapt. De ­reden? De maatregelen zijn volgens minister Van Overtveldt niet eens nodig om de verlaging te financieren.

Te weinig opbrengst

Het optrekken van de roerende voorheffing zou bijvoorbeeld “slechts” zo’n 330 miljoen euro opleveren. Dat is veel geld, maar een peulschil in vergelijking met de 4,5 miljard euro die ­gevonden moet worden om de vennootschaps­belasting te laten zakken van 33,99 naar 20 procent.

Wél wordt vooral gekeken naar de afschaffing van de notionele interestaftrek, een stevig belastingvoordeel voor de grote ­bedrijven. Als die helemaal ­verdwijnt, zou dat drie miljard euro kunnen opleveren. Daarnaast wordt ook het mes gezet in een hele rist andere aftrekken waarvan vennootschappen vandaag genieten. In regeringskringen wordt ervan uitgegaan dat ­Europa dit soort gunstmaatregelen om multinationals te lokken vroeg of laat toch voor de bijl laat gaan.

CD&V nog niet overtuigd

Wat Van Overtveldt nu op tafel legt, is vooral een streep door de rekening van CD&V. Vicepremier Kris Peeters wees er in de zomer nog op dat een vermindering van de vennootschaps­belasting het best gepaard gaat met een hogere roerende voorheffing. De partij pleit ook al langer voor een meerwaarde­belasting om het Belgische ­fiscale systeem rechtvaardiger te maken. Bovendien waarschuwde Peeters dat een volledige afschaffing van de notionele interestaftrek multinationals zou kunnen wegjagen uit ons land. “We bestuderen het voorstel”, klinkt het. “Het zal ons ­benieuwen dat het de schatkist geen cent kost.” In ­liberale hoek klinkt het dan weer dat het voorstel “de goede richting uitgaat”. Open VLD is dan ook ­allergisch voor nieuwe belastingen.

Op het kabinet van minister Van Overtveldt maakt men zich sterk dat de rekening klopt als een bus. “Zelfs zonder rekening te houden met de mogelijke terug­verdieneffecten die een ­lager tarief kan opleveren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen