© Dirk Kerstens

Born in Antwerp gaat boeiende laatste maand tegemoet

De zomer van Antwerpen loopt dan wel op zijn laatste benen, maar het stadsfestival Born in Antwerp gaat nog een hele maand voort. Met OFFF by Night, slotfestival Works en de heropening van het Museum Plantin-Moretus valt er nog heel wat te beleven.

koen de beuckeleer

De voorbije maanden zette Born in Antwerp creatief talent uit onze regio uitvoerig in de kijker. Zo trokken 11 bekende Antwerpse kunstenaars de binnenstad in om een kunstwerk te maken op een gevel, bood De Invasie kansen aan opkomend talent uit verschillende kunstdisciplines en organiseerde de Modeacademie een prachtig afstudeerdefilé. Als afsluiter van het stadsfestival staan deze maand nog enkele niet te missen evenementen op het programma. Een overzicht:

- Rizon Parein, gerenommeerd 3D-designer en curator van Born in Antwerp, haalt het grootste designfestival van Europa naar Antwerpen. “OFFF vindt jaarlijks plaats in Barcelona, maar dit jaar halen we een extra editie naar Antwerpen”, zegt Parein. “Die wordt uitzonderlijk ‘s avonds georganiseerd, vandaar OFFF by Night.”

Het OFFF-festival slaat op 22, 23 en 24 september zijn tenten op in de Parkloods in Park Spoor Noord. “OFFF is een inspirerende driedaagse voor iedereen die met design bezig is”, vertelt Parein. “Met presentaties door grote namen uit de designwereld en heel wat demo’s, workshops, boekenstandjes en diverse marktjes.”

- Het slotfestival van Born in Antwerp, Works, zet de meer dan 9.000 creatieve Antwerpse ondernemers in de kijker. Van 30 september tot 2 oktober kunt u een parcours volgen door de binnenstad en zijn er diverse netwerkevenementen, installaties en workshops. Het parcours Inspiration works neemt u mee langs het werk van inventieve ondernemers zoals Bent Van Looy, Luc Tuymans en Christian Wijnants. Op de Godefriduskaai komt een grote installatie die op zaterdag bij zonsondergang tot leven komt met een live-performance.

- Op en rond de Vrijdagmarkt wordt van vrijdag 30 september tot 2 oktober feest gevierd voor de opening van het gerenoveerde Museum Plantin-Moretus. “Tijdens het openingsweekend bent u welkom op workshops, lezingen, demonstraties en muziekoptredens”, vertelt Veerle Desimpelaere van de stad Antwerpen. “Vrijdag- en zaterdagavond komt de gevel van het museum tot leven met een geprojecteerde video- en lichtshow.”

- Een andere curator van Born in Antwerp, Isabel Van den Broeck, lanceert op 15 september de Creative Belgium Directors Lounge, een evenement dat jonge en gerenommeerde regisseurs rechtstreeks laat netwerken met belangrijke contacten uit de creatieve sector. “Tijdens de Directors Lounge worden vijf regisseurs op het grote scherm gepresenteerd”, zegt Van den Broeck. “Zij mogen 80 minuten lang iedereen inspireren. Voorafgaand aan de show kunnen de regisseurs contacten leggen met Belgische productiehuizen. Nadien kunnen ze ideeën uitwisselen en netwerken.”

- Het Hoofdkwartier van Born in Antwerp aan het Kattendijkdok blijft intussen het zenuwcentrum van de Antwerpse creativiteit. Op donderdagen zijn er originele events zoals Fuck up Night, een avond waarop vier ondernemers vertellen over hun eigen mislukkingen en wat starters kunnen doen om die te vermijden. Op zaterdagen zijn er onder meer films en workshops van Fashionlabs, Sidi Larbi Cherkaoui & Jan-Jan Van Essche en Antwerpen Boekenstad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER