© rr

Schilderij uit 1663 keert terug naar kerk van Olen

Half oktober wordt het schilderij De Bekering van Sint-Bavo weer opgehangen in de kerk van Olen-centrum. Het doek wordt momenteel gerestaureerd.

Marc Peeters

“Het kunstwerk neemt straks zijn plaats weer in boven het Sint-Martinusaltaar, de patroonheilige van onze kerk”, zegt diaken Cis Marinus. Men kan zich afvragen waarom men in Olen Sint-Bavo boven het altaar hangt, terwijl die amper twee kilometer verderop in Noorderwijk (Herentals) een ‘eigen’ kerk heeft. “Volgens eredeken J. Lauwerys, auteur van een uitgebreide gids over onze kerk, is dit louter toeval”, weet Marinus.

“Het was pastoor Van Kessel die hier werkte van 1804 tot 1822 die een buitengewone ijver aan de dag legde om kunstwerken naar zijn kerk te halen. Wellicht kon hij het schilderij kopen in een soort van uitverkoop van werken uit afgeschafte kerken en kloosters. Er werd dat jaar voor 139,32 frank (ongeveer 3,5 euro) kunst gekocht. Het ging het om vier schilderijen, waaronder De Bekering van Sint-Bavo en een groot kruisbeeld.”

Het doek dat straks weer in Olen hangt is een kopie van een werk van P.P. Rubens. Er worden twee scènes uit het leven van Sint-Bavo getoond. Het gaat om de intrede van Sint-Bavo in het klooster en het uitdelen van zijn bezittingen onder de armen. In december van vorig jaar werd het schilderij voor restauratie weggehaald. Wat de financiering van de restauraties betreft, werkt de kerkfabriek Sint-Martinus al geruime tijd samen met de Dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen. Indien die dienst een restauratiedossier goedkeurt, wordt de helft van de kostprijs betoelaagd.

Om de terugkeer van het kunstwerk te vieren wordt op zondag 16 oktober om 15u een orgelconcert georganiseerd in de kerk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER