© Photo News

Vlaamse ambtenaar is tevreden

85 procent van de Vlaamse ambtenaren is over het algemeen tevreden. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse personeelspeiling bij de Vlaamse overheid. Ondanks die hoge score blijven er pijnpunten. Zo zijn de Vlaamse ambtenaren minder tevreden over de mogelijkheden om van functie te veranderen, over het verloop van de interne selecties en over de waardering voor hun werk.

gjs

De algemene tevredenheid van de Vlaamse ambtenaar ligt al jaren vrij stabiel rond de 85 procent (in 2010 86 procent, in 2012 84 procent). De Vlaamse overheid valt ook al eens in de prijzen als aantrekkelijkste werkgever. Zo won de overheid bijvoorbeeld het afgelopen jaar een 'Employer of the Year 2014'-award van Vacature.

Daarom eerst het goede nieuws. Bijna 90 procent van de personeelsleden geeft aan zijn werk graag te doen. Ook de werk-privébalans stemt 84 procent van de personeelsleden tevreden. En liefst 86 procent van de bevraagden vindt dat hij waardevol werk levert voor de samenleving. Een aantrekkelijk rapport dus.

Maar op een aantal punten scoort de Vlaamse overheid duidelijk minder. Zo is amper 28 procent tevreden over de mogelijkheden om van functie te veranderen. 'Onze ambtenaren zijn daar inderdaad niet echt tevreden over, maar het speelt amper mee in de algemene tevredenheid. Mensen gaan nu eenmaal vooral bij de overheid werken om het algemeen belang te dienen, en minder om carrière te maken of van de ene naar de andere job te springen', legt Helena De Clercq van het Departement Bestuurszaken uit in het nieuwste nummer van het ambtenarenblad Dertien.

Ook over de interne selecties ligt de tevredenheid duidelijk lager. Zo vindt maar 35 procent dat de interne selecties eerlijk verlopen. In 2010 was dat nog 49 procent. Helena De Clercq: 'Potentieel kan je nooit 100 procent objectief meten. Bovendien zijn onze procedures vaak strikt en rigide, zodat het kleinste procesfoutje kandidaten kansloos kan maken. Dat ervaren velen als oneerlijk. Een nog gevoeliger probleem is de motivering die sollicitanten krijgen als ze niet geselecteerd zijn. Als die motivering ontbreekt of onvoldoende onderbouwd is, voedt dat zeker de perceptie dat het niet altijd eerlijk verloopt.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer