Direct naar artikelinhoud
STAATSGREEP TURKIJE

150 Turkse NAVO-officieren teruggeroepen of op pensioen na mislukte coup

150 Turkse NAVO-officieren teruggeroepen of op pensioen na mislukte coup

Zowat 150 Turkse officieren zijn teruggeroepen van bij de NAVO of op pensioen gestuurd in de nasleep van de mislukte couppoging in hun thuisland. Dat zei de Amerikaanse generaal Curtis Scaparrotti vandaag, in de marge van een tweedaagse ontmoeting van de minister van Buitenlandse Zaken op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De hooggeplaatste NAVO-bevelvoerder zei dat hij zowat 50 procent heeft verloren van de 300 Turkse officieren in de zogeheten Allied Command Operations in België, Italië en Nederland.

De Turkse overheid riep de noodtoestand uit na de mislukte militaire coup en nam harde maatregelen tegen vermoede aanhangers van de predikant Fethullah Gülen, die volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk is voor de couppoging.

Scaparrotti zei wekelijks contact te hebben met de Turkse legerchef, generaal Hulusi Akar. Akar was "heel direct in zijn engagement tot de NAVO" en om de vrijgekomen posities door de juiste officieren in te vullen. De generaal zei ook geen verdenkingen te hebben dat (enkelen van) die officieren betrokken zijn bij de coup. Hij zei ook ongerust te zijn over die officieren en hun gezinnen.

Vorige maand bevestigde Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, dat Turkse soldaten die in de alliantie aan de slag waren, asiel aangevraagd hebben in andere landen na de repressie door de Turkse overheid.