Direct naar artikelinhoud

Europees Hof: "Bezwaren van Hongarije en Slovakije tegen verplichte opname asielzoekers zijn ongegrond"

Migranten in nood voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Hongarije en Slovakije weigeren migranten uit Italië en Griekenland op te nemen.Beeld ap

De bezwaren van Hongarije en Slovakije tegen de verplichting om asielzoekers uit Italië en Griekenland over te nemen, zijn ongegrond. De verdeling van asielzoekers over de EU is een proportioneel middel om de twee mediterrane landen te helpen de migrantencrisis van 2015 te verwerken. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie vandaag.

De opinie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt meestal opgevolgd door het hof, dat zich na de zomer uitspreekt. Hongarije en Slovakije waren naar het hof in Luxemburg gestapt nadat zij in september 2015 op een speciale ministerraad in Brussel over het verdelen van vluchtelingen tegen hadden gestemd, evenals Tsjechië en Roemenië. De meerderheid was voor en het plan om in twee jaar 120.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland via een quotaregeling te verspreiden, werd aangenomen.

Alle argumenten afgewezen
Hongarije en Slovakije wilden dat het hof dat besluit nietig zou verklaren omdat er geen legale basis zou zijn, er procedurele fouten waren gemaakt en het geen goed antwoord op de migrantencrisis is. De advocaat-generaal wijst alle argumenten af.

Druk opgevoerd
Sinds het besluit in 2015 hebben Hongarije en Polen geen enkele asielzoeker overgenomen, en Tsjechië niet meer sinds augustus vorig jaar. De Europese Commissie was daarom in juni een juridische procedure begonnen tegen de drie landen.

Vandaag voert de commissie de druk op met een tweede stap in de zogenoemde inbreukprocedure. Ze krijgen een maand de tijd om de commissie te melden hoe ze zich alsnog naar de regels zullen schikken. Zo niet, dan kan de commissie besluiten ze voor het Europese Hof van Justitie te dagen.