© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Leerrijke evacuatie-oefening in WZC De Buurt

Een brand zette woonzorgcentrum De Buurt in Zoersel in rep en roer. De hulpdiensten hadden de handen vol met het vuur te blussen en met het evacueren van gekwetsten en zelf een dodelijk slachtoffer. Voor een goed begrip: het ging om een rampoefening.

Jan Vorsselmans

“Uit een goed in elkaar geënsceneerde rampoefening kunnen heel wat lessen voor de toekomst worden getrokken”, deelde burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) na afloop mee. Zij coördineerde in gemeenteschool De Kiekeboes de hele hulpactie en liet zich daarbij leiden door de adviezen van deskundigen.

Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd en de gemeentelijke crisiscel bijeengeroepen. In die crisiscel waren de vijf disciplines voor noodplanning en civiele veiligheid vertegenwoordigd: brandweer, medische hulpverlening, politie, civiele bescherming en communicatie.

Vrijwel onmiddellijk nadat er in De Buurt alarm werd geslagen en de hulpdiensten werden opgebeld, was Brandweer Zoersel al ter plaatse. Ook de korpsen van de posten Sint-Antonius en Westmalle snelden toe, evenals de politie van de zone Voorkempen en het Rode Kruis van Zoersel. Ook directeur Johan Herrebosch van De Buurt werd opgetrommeld.

De spuitgasten schoten onmiddellijk in actie, bevrijdden de slachtoffers uit hun netelige positie en blusten de vuurhaard. Ze pasten reanimatietechnieken toe en zonderden hen af in een inderhaast opgeblazen noodtent. Degenen die er met de schrik afkwamen, werden netjes opgevangen in het crisiscentrum, de anderen werden in ijltempo vervoerd naar het Sint-Jozefziekenhuis in Westmalle en naar andere ziekenhuizen.

“Ook die techniek van het ziekenvervoer en het laten registreren van de slachtoffers in het ziekenhuis zelf werd naar de realiteit, dus echt ter plekke, ingeoefend”, vervolgt Liesbeth Verstreken.

Bij de brand vielen zogezegd meerdere licht- en zwaargewonde slachtoffers en helaas één dode. Er waren ook twee mensen vermist. Voor deze grootschalige evacuatieoefening werden re-enactors van scouts en kinderen van brandweerlieden ingeschakeld. Ook zij leerden veel bij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER