Couchsurfers worden met rust gelaten, rest niet

© Photo News

Al wie toeristen ontvangt, maar er geen commerciële garen bij spint, hoeft niet te vrezen. Zij zullen zich niet moeten registreren. Dat benadrukt het kabinet van Vlaams minister van Geert Bourgeois (N-VA).

evg

Couchsurfing valt niet onder het Vlaamse logiesdecreet voor zover het geen commercieel gebeuren is, en dus zal de Vlaamse administratie couchsurfers ongemoeid laten. Een geruststelling allicht voor jongeren die van het systeem gebruik maken om goedkoper te reizen.

Couchsurfing Brussels reageert tevreden op het nieuws dat couchsurfing niet onder het decreet valt.'Een heel kleine minderheid probeert via couchsurfing wat geld te verdienen, maar als wij daar als vereniging op uit komen, dan treden wij daar tegen op.'

Airbnb

‘Airbnb is een ander verhaal’, zegt de woordvoerder van Bourgeois, Kris Snijkers. ‘Zij bevinden zich op de commerciële markt en vallen dus wel onder het logiesdecreet.’

‘Wat gebeurd is, is de toepassing van een decreet over het aanbieden van toeristische diensten dat al sinds het einde van de vorige regeerperiode bestaat en eenparig is goedgekeurd in het Vlaams parlement, dus ook door de partij van mevrouw Lieten’, aldus Snijkers.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten had de toepassing van het decreet ‘doorgedreven reglementeerkoorts’ genoemd. Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten noemt het ‘onzin’.

De Vlaamse administratie zal overigens ook controleren of mensen hun kamer of zetel zowel op couchsurfing als op Airbnb aanbieden. 'Dat strookt sowieso niet met de visie van couchsurfing', aldus Snijkers.