Direct naar artikelinhoud
Overheidsbedrijven

"Bpost doet overnamebod op PostNL"

Het aandeel van postbedrijf bpost is geschorst. Volgens de krant De Tijd wil bpost een overname doen van het Nederlandse PostNL, dat ook geschorst is op de Nederlandse aandelenmarkt. Eerder op de dag meldde voormalig PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille de nakende verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf. Bpost zal pas maandag voor beursopening communiceren.

Labille zei op de RTBF dat de staat een deel van zijn belang in bpost verkoopt en dat het om een kwestie van uren gaat. Bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) ontkende daarop met klem, maar Labille bleef overtuigd van zijn zaak. Volgens de voormalige minister van Overheidsbedrijven is er sprake van toenadering met een andere Europese operator en zou gedacht worden aan de verkoop van een tiental procent van de overheidsaandelen.

Verschillende Belgische media berichtten vandaag dat bpost een overnamebod heeft gelanceerd op zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL. Er zou een eerste bod op alle aandelen zijn gelanceerd op 25 maart, maar dat werd afgewezen wegens te laag. Nadien volgden een tweede en derde bod, waarvan het laatste nog zou worden bestudeerd door de Nederlanders. Officieel gaat het om een fusie tussen gelijken, maar De Tijd wijst erop dat de beurswaarde van bpost met 4,8 miljard euro drie keer groter is dan die van PostNL (1,7 miljard).

De Belgische staat controleert nu nog een meerderheid van 51,04 procent in bpost en zou ook in het geval van een overname de grootste blijven. Het aandeelhouderschap van PostNL is sterk versnipperd.

PostNL was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Er werken ruim 49.000 mensen voor de post- en pakketbezorger in dertien landen wereldwijd. Bpost heeft een kleine 25.000 mensen op de loonlijst staan en behaalde in 2015 een omzet van 2,4 miljard euro.

Zowel het aandeel van bpost als dat van PostNL zijn vandaag geschorst door de beurswaakhond. Dat van PostNL was toen al 5 procent gestegen.

De Kamer keurde eind vorig jaar een wetsontwerp goedkeurde, dat de staat toelaat om minder dan de helft van de aandelen in bpost en Proximus aan te houden. En indien bpost PostNL zou overnemen, zakt het aandeel van de Belgische staat de facto onder de 50 procent, tenzij de staat aandelen zou bijkopen. "De staat riskeert onder de 50 procent te vallen, zonder de verkoop van aandelen, maar via verwatering. Alexander De Croo had erover gepraat in de commissie", merkte Ecolo-Kamerlid Gille Vanden Burre op via Twitter.

Koen Van Gerven, ceo van bpost.
"Bpost doet overnamebod op PostNL"

Aandeelhouders PostNL

Een mogelijke overname van PostNL door bpost is een zaak van de aandeelhouders. Dat liet Nederlands minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag in een reactie weten. Waarschijnlijk zal ook PostNL maandag communiceren. "PostNL is een beursgenoteerd bedrijf. Het is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders om over een bod een besluit te nemen en aan het bestuur en de Raad van Commissarissen om de aandeelhouders daarover te adviseren", aldus de minister.

PostNL heeft de wettelijke taak ervoor te zorgen dat bij iedereen in Nederland post wordt bezorgd, benadrukt Kamp. Maar de situatie op de postmarkt is al jaren moeilijk. "Ik heb in maart al in de Kamer gezegd dat er aanleiding is ons te verdiepen in de situatie op de postmarkt en te bezien of de voorwaarden voor een gezonde ontwikkeling vervuld zijn, dan wel dat er maatregelen nodig zijn."

De Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Camp.

Ook acties bij bpost?

De vakbonden van bpost zijn ongerust over de nakende aankondiging van het bedrijf, waarbij mogelijk een samengaan met PostNL wordt aangekondigd.

"Een donderslag bij heldere hemel", noemde Mark De Mulder van de liberale vakbond de berichten. "Dat bpost de markt aan het aftasten was, is bekend. Er zijn in het verleden bijvoorbeeld gesprekken geweest in Roemenië", aldus De Mulder. Hij noemt het zelfs "logisch" dat postoperatoren gaan samenwerken, "zeker als we weten dat er mastodonten ontstaan in de pakjesmarkt zoals TNT-FedEx. Het zou dom zijn om geen partner te zoeken". Maar hij is vooral ongerust over de gevolgen van zo'n samenwerking voor het personeel van bpost. "Ik maak mij zorgen over de intrede van schijnzelfstandigen en hamburgerjobs. Gaan de mensen hun statuut kunnen behouden? Wat gaat er nog veranderen in het bedrijf?".

Zijn collega van het ACOD, Jean-Pierre Nyns, reageerde al even verrast op de berichten over een mogelijke overname van PostNL. Hij is boos dat de bonden bij bpost de voorbije maanden op geen enkele manier ingelicht zijn: "een ezelsstamp voor het personeel".

Gerustgesteld
Vanavond heeft de directie van Bpost een intern bericht gestuurd naar zijn personeel om hen gerust te stellen over de nieuwsberichten rond het bedrijf. Dat meldt een woordvoerder van bpost. "De mensen zijn ongerust, maar de directie heeft een boodschap gestuurd om hen gerust te stellen", aldus de woordvoerder. "De focus moet nu liggen op de bediening van de klanten." De ongerustheid heeft volgens de woordvoerder niet geleid tot stakingsacties.

Acties niet uitgesloten
Vakbonden en directie ontmoeten elkaar maandagochtend. De bonden zullen zich maandag in gemeenschappelijk front ook beraden over hun reactie. Acties werden vandaag in de loop van de dag niet uitgesloten. In Terzake noemde Jean-Pierre Nyns van het ACOD stakingsacties zelfs "waarschijnlijk". Maar volgens Nyns niet alleen omwille van het nieuws van vrijdag. "Er is al langer dan vandaag ontevredenheid bij het personeel. De stakingsbereidheid is groot", klonk het. Volgens Nyns zijn "spontane acties" op maandag bijvoorbeeld niet uitgesloten.

Ook acties bij bpost?