Devenyns neemt de macht van Van Aert over in Baloise Belgium Tour

© BELGA

Dries Devenyns heeft de zege veroverd in de tweede rit in lijn van de Baloise Belgium Tour. Op een geaccidenteerd parcours in de Vlaamse Ardennen met start in Knokke-Heist en finish in Herzele remonteerde hij in de laatste rechte lijn Stijn Vandenbergh. Devenyns neemt de leiderstrui over van Wout Van Aert, die 40 seconden na Devenyns in het peloton over de streep bolde.

md

Vandaag kregen de renners 200,4 kilometer voorgeschoteld met de nodige hindernissen daarin verwerkt. Zo werden de Paddestraat en de Lippenhovestraat (kasseien) drie keer in het parcours opgenomen. Daarna volgden twee plaatselijke ronden waarin het peloton twee keer de Valkenberg, de Leberg en de Berendries over moesten.

Die vele schiftingen zorgden ervoor dat een vlucht met Wallays, Martin, Vermote, Van Poppel, Spilak, Thurau en Devenyns op een dikke dertig kilometer van de streep gegrepen werd en er even later een nieuwe kopgroep met onder meer Vandenbergh en Benoot werd gevormd.

Op de kasseien van de Lippenhovestraat liep een versnelling van Tiesj Benoot op een nog sterkere counter van Stijn Vandenbergh. Enkel Dries Devenyns slaagde erin om het wiel van de meesterknecht van Etixx-QuickStep te volgen. Op vier kilometer van de finish kwamen zes achtervolgers echter terug in het wiel van Vandenbergh en Devenyns.

Maar Vandenbergh en Devenyns bleken de sterkste mannen in koers. Vandenbergh reed opnieuw weg van zijn kompanen maar werd in de laatste rechte lijn voorbijgesneld door Dries Devenyns. Onze landgenoot van IAM Cycling neemt ook de leiderstrui over van Wout Van Aert, die in het peloton op 40 seconden van Devenyns eindigde. Devenyns verzamelde ook nog 10 bonificatieseconden.

Devenyns telt zo 4 seconden voorsprong op zijn Zwitserse teamgenoot Reto Hollenstein. Stijn Vandenbergh is derde op 7 seconden.

Zaterdag volgt de koninginnenrit over 206,9 km met start en aankomst in Verviers. De rittenkoers eindigt zondag met een etappe tussen Tremelo en Tongeren (174,2 km).

Top tien:

1. Dries Devenyns (IAM Cycling) de 200,4 km in 4u32:26 (gem 44,14 km/u)2. Baptiste Planckaert op 0:013. Stijn Vandenbergh4. Tiesj Benoot;5. Pieter Vanspeybrouck;6. Sergei Chernetski (Rus);7. Enrico Gasparotto (Ita);8. Reto Hollenstein (Zwi);9. Floris De Tier;10. Edward Theuns 0:40;

Wout van Aert baalt: “Verwacht niet dat ik nog veel potten ga breken”

© BELGA

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) is zijn leiderstrui in de Baloise Belgium Tour kwijt. Wanneer de groep met Dries Devenyns na de Berendries er vanonder muisde had leider Van Aert geen passend antwoord meer in huis. Hij moest laten rijden en verloor zo zijn rode leiderstrui.

“Ik ben heel ontgoocheld dat ik het noeste werk van mijn ploegmakkers niet heb kunnen afmaken. Zij hebben de hele wedstrijd gecontroleerd. Ik ben vooral kwaad op mezelf omdat ik die rode leiderstrui moet afgeven”, sakkerde Van Aert na de finish.

“Ik kreeg op de Berendries af te rekenen met krampen en meteen was het over. Dat de schade toch ietwat beperkt werd op het einde? Ik sta nu op 39 seconden van leider Devenyns. Morgen? Als ik vandaag op de Berendries al niet kan aanpikken als Tiesj Benoot versnelt wat gaat dat dan in de Ardennen geven? Ik verwacht ook niet dat ik daar dan veel potten zal breken. Ik heb ook wat af te rekenen met een allergie maar daar wil ik me zeker niet achter verschuilen. Ik baal na het verlies van de leiderstrui.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen