© Felix Bergers

Frederik Vaes dialogeert over armoede

Op 17 mei programmeerde de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang in de Oude Gevangenis haar vierde gespreksavond van het werkjaar. Thema was: het verzet tegen armoede. Wouter Cox van het Netwerk tegen Armoede was verhinderd wegens ziekte, maar Frederik Vaes was een erg dankbare invaller. Hij voerde een gedreven dialoog met de ruim dertig aanwezigen.

Felix Bergers

Frederik is projectleider armoede bij het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (RIMO). Van hieruit helpt hij de mensen in een kwetsbare maatschappelijke positie te versterken. Via een werkgroep helpt hij ook de maatschappelijke dienstverlening beter af te stemmen op mensen in armoede. Voor hem in de aula zaten mensen die de armoede aan den lijve ondervinden, maar ook mensen die bekommerd zijn over dit onrecht of in de sector van de armoedebestrijding tewerkgesteld zijn. In dialoogvorm analyseerden ze de vele facetten van de armoede, de maatschappelijke factoren die mensen in armoede doen belanden, hen beletten om eruit te geraken, of hen de kracht geven om eruit te ontsnappen. Frederik benadrukte dat er bij de ouders een sterke wil leeft om hun kinderen een beter leven te geven, maar dat ze de hefbomen niet vinden om hierin te slagen.

De verandering van onderuit opzetten, kordaat en met de mensen zelf, is een betere methodiek tot verandering dan wachten op de politiek. Er ontstaan groter netwerken waarin de mensen elkaar ondersteunen, versterken en een stem geven. Vanuit deze beweging groeit ook de voorbereiding van 17 oktober. Op die dag zal er in het Cultuurcentrum en in de centrumstraten een dag van verzet tegen de armoede georganiseerd worden. Stadsbestuur, OCMW en verscheidene instellingen geven hun ondersteuning hierin. In vele knooppunten groeit zo de samenwerking tot verandering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer