Dit zijn de makers van ‘Benidorm Bastards’ nu van plan

© vtm

Zeven jaar nadat het programma ‘Benidorm Bastards’ een internationaal succes werd, maakt tv-maker Tim Van Aelst (39) opnieuw gebruik van de verborgen camera voor een programma op VTM. In ‘Hoe Zal Ik het Zeggen?’ krijgen Vlamingen een bijzonder duwtje in de rug om elkaar iets te vertellen. Ook al is de boodschap niet makkelijk.

Tom De Leur

Vlamingen zijn geen grote praters: dat is het uitgangspunt van Hoe Zal Ik het Zeggen? We bedoelen het goed, maar soms krijgen we het gewoon niet gezegd. Omdat we niet goed zijn met woorden, omdat we niet durven, omdat we onszelf niet belachelijk willen maken of ook omdat de boodschap te delicaat is. Productiehuis Shelter, ook bekend van Safety First en Wat Als?, vond het dringend tijd om al die onuitgesproken boodschappen toch gezegd te krijgen. “Wij helpen de zender met het overbrengen van een boodschap die de ontvanger niet snel zal vergeten.”

Vorig jaar werd een oproep gedaan naar mensen die iemand iets wilden vertellen en daarbij een beetje hulp konden krijgen. Uit de reacties werden zo’n zeventig à tachtig mensen geselecteerd. Zij mochten hun boodschap brengen, maar dan op een onvergetelijke manier, voor de verborgen camera. “Het kan gaan van iemand die een ander wil bedanken voor de steun tijdens de chemotherapie tot een baas die vindt dat zijn werknemer wat minder op Facebook zou mogen zitten.” Eén moeder wou haar zoon Jasper graag duidelijk maken dat hij écht een keer zijn kamer zou mogen opruimen; de vrouw had die vraag al zo vaak gesteld zonder veel resultaat. Om de boodschap voor één keer wél te laten aankomen, werd de jongen op de fiets verrast door een betoging die duidelijk tegen één man was gericht: “smerig Jasperke”. De stomverbaasde jongen werd getrakteerd op een groot spandoek met “Jasper, ruim uw kamer op!” en borden met slogans als “Geen vuile kousen op de grond” en “Uw kamer is een zwijnenstal”.

Delicaat en soms gênant

Volgens Tim Van Aelst, die veel ervaring heeft met de verborgen camera dankzij Benidorm Bastards en het veel gewaagdere Trigger Happy, zitten er af en toe sketches tussen met gevoelige boodschappen: “Het is niet gemakkelijk om te zeggen dat je iets storend vindt aan iemand anders. Dat is delicaat en soms gênant, maar we doen er alles aan om niemand belachelijk te maken. We hebben al meer dan de helft van de opnames achter de rug en er is niemand die zijn goedkeuring voor uitzending niet heeft gegeven. Van alle programma’s die we al gemaakt hebben, is dit veruit het moeilijkste om te maken. Maar ik vind het tegelijk bijzonder relevant. Want door e-mail en sociale media is er meer communicatie ontstaan, maar tegelijk ook meer problemen en misverstanden met die communicatie. Of we die misverstanden met dit programma uit de wereld helpen, is maar de vraag. Maar we doen alvast een poging.”

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video