Tien mensen gered uit hotel na lawine

Tien overlevenden, onder wie drie kinderen, zijn vrijdagmiddag in goede gezondheid teruggevonden in de keuken van het Italiaanse hotel dat gisteren bedolven raakte onder een lawine. De hulpdiensten stellen nu alles in het werk om mogelijke andere overlevenden te vinden. De lawine heeft al aan minstens 4 mensen het leven gekost,17 anderen zijn momenteel nog steeds vermist.

hvv | evg

Een vrouw en haar dochtertje zijn na 43 uur vanonder het puin gehaald. De reddingswerkers vonden hen samen met zes andere hotelgasten terug in de keuken. Daar hebben ze de verwarming kunnen aansteken en iets te eten en te drinken kunnen vinden. De acht overlevenden werden met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis en lijken in goede gezondheid te verkeren. “De mama en haar dochtertje waren heel gelukkig toen ze ons zagen, ze waren sprakeloos,” vertelt een hulpverlener.

"We hebben altijd hoop gehad", zegt Titti Postiglione van de civiele bescherming. Met de ontdekking van acht overlevenden vrijdagvoormiddag, is de hoop op meer overlevenden alleen maar toegenomen, klinkt het nog.

Volgens Postiglione worden er momenteel 135 hulpverleners ingezet aan het hotel, dat aan de voet ligt van het bergmassief Gran Sasso. Ze benadrukt wel dat hun opdracht erg risicovol is. Er zijn verschillende lawine-experts aanwezig.

Aardbevingen

Gisterennamiddag werd een Italiaans luxehotel bedolven onder sneeuw na een immense lawine. Men vermoedt dat een reeks aardbevingen eerder daarvoor de lawine veroorzaakt hebben. Reddingswerkers hadden de grootste moeite om het hotel te bereiken. 22 gasten en een 10-tal hotelmedewerkers waren op het moment van de feiten aanwezig in het hotel.

Drie lichamen werden al geborgen, een vierde is ondertussen ook al geïdentificeerd. Gisteren waren er slechts twee overlevenden, vrijdagochtend werd bekend dat reddingswerkers nog zes andere overlevenden hebben gevonden. Het is nog niet duidelijk om wie het precies gaat.

Kritiek op reddingswerkers

Pas rond 4.30 uur ’s nachts konden de eerste reddingswerkers het hotel bereiken. Ze hebben de hele nacht doorgewerkt om mogelijke slachtoffers te bereiken. Iets wat niet vanzelfsprekend was aangezien het hotel deels ingestort is. Er dreigt bovendien gevaar voor een nieuwe lawine. Er komt echter veel kritiek op de reddingsacties. Sommigen vinden dat ze veel te laat gehandeld hebben. Ook beweren getuigen dat noodoproepen in het begin geminimaliseerd werden. Het parket heeft nu een vooronderzoek geopend naar de ramp.

IN BEELD. Dit zijn de gasten die vastzitten in Italiaans hotel

© AP

© EPA

© EPA

1 / 4
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bijna twee dagen na de zware lawine op hotel Rigopiano in het Italiaanse dorpje Farindola wordt de hoop om nog levenden vanonder het puin te halen met de minuut kleiner. De balans staat op dit moment op vier doden. Drie lichamen zijn al geborgen, een vierde is gelokaliseerd en geïdentificeerd. Zo’n 25 mensen zijn nog vermist. Voor hun families is het bang afwachten op nieuws. Vrijdagvoormiddag konden reddingswerkers nog zes mensen levend uit het hotel bevrijden. Dat melden Italiaanse media.

Reddingswerkers zijn de hele nacht in de weer geweest in het zwaar getroffen gebied, maar nog altijd is er geen spoor van een 25-tal mensen, onder hen ook enkele kinderen. Volgens Italiaanse media zijn de meeste slachtoffers Italianen. Er zou ook een Zwitser en iemand met de Roemeense nationaliteit onder de vermisten zijn. Twee mensen konden wel worden gered. Het parket in Italië heeft intussen een vooronderzoek geopend naar de lawineramp. Het wil nagaan of er geen verantwoordelijkheden zijn ontlopen. Zo was er op voorhand een lawinewaarschuwing en kwam de reddingsactie volgens getuigen traag op gang. Ondertussen krijgen de vele vermisten een gezicht. “Ik heb alles verloren”, zucht Giampiero P. (38), die met zijn vrouw en twee zoontjes van 6 en 8 jaar in het hotel verbleef. Zelf ontsnapte Giampero P. aan de dood omdat hij op het moment van de lawine buiten op de parking van het hotel was.

Zij worden nog altijd vermist:

1. Adriana Parete en zoontjes Ludovica (6) en Gianfilippo (8)

“Ik heb alles verloren”, zucht de Italiaanse kok Giampiero P. (38), die met zijn vrouw Adriana en hun twee zoontjes Ludovica (6) en Gianfilippo (8) in het getroffen hotel Rigopiano verbleef. Zijn vrouw en twee zoontjes geven sinds de ramp geen teken van leven meer. Zelf ontsnapte Giampiero P. (zie foto, met kinderen) aan de dood. “Mijn vrouw had hoofdpijn en ik ben naar de auto gelopen om daar medicamenten te gaan halen”, vertelt de aangeslagen man. “Net op het moment dat ik op de parking sta, hoor ik een immens gekraak en zie ik een lawine het hele hotel met sneeuw bedekken. Sindsdien heb ik niets meer van mijn familie gehoord.”

2. Marco Vagnarelli en Paola Tomassini

Ook Marco Vagnarelli en Paola Tomassini, een koppel uit het Italiaanse Castignano dat op vakantie was in het getroffen dorpje Farindola, gaven nog geen teken van leven sinds de lawine. De bevestiging van het trieste nieuws komt van de burgemeester van Castignano, Fabio Polini: “Bij de familie hoor ik dat geen van beiden sinds woensdagmiddag nog reageert op oproepen”, zegt Polini.

3. Luciano Caporale en Silvana Angelucci

Ook van het koppel Luciano Caporale (54) en Silvana Angelucci (46) uit Castel Frentano werd nog niets vernomen. Het echtpaar was zondagmiddag aangekomen in het hotel en zou dinsdagnacht opnieuw vertrekken, maar omwille van het slechte weer stelden ze hun vertrek een dag uit. Met mogelijk een dramatische afloop tot gevolg. De kinderen van het getroffen koppel zijn ondertussen op weg naar het getroffen hotel. “We zijn allemaal bang en hopen dat dit verhaal goed afloopt”, zegt burgemeester van Castel Frentano Gabriele D’Angelo.

4. Domenico Di Michelangelo (41), Marina Serraiocco (37) en hun zoontje (6)

Onder de vermisten is ook het koppel Domenico Di Michelangelo, Marina Serraiocco en hun 6-jarige zoon afkomstig uit Chieti. Dat wordt bevestigd door Simone Pugnaloni, burgemeester van Osimo, waar Domenico werkt als politieagent.

5. Alessandro Riccetti (33)

Ook Alessandro Riccetti (33) gaf nog geen teken van leven. De man, die in het hotel werkt, had kort voor de lawine nog telefonisch contact met zijn moeder, maar liet daarna niets meer van zich horen.

6. Stefano Feniello (27) en Francesca Bronzi

Ook heerst er grote bezorgdheid over het lot van de 27-jarige Stefano Feniello, die in het hotel Rigopiano zijn verjaardag vierde samen met zijn vriendin Francesca Bronzi. Feniello en Bronzi wonen in Silvi Marina (Abruzzo), waar ze met een bang hart wachten op nieuws.

7. Emanuele Bonifazi

Ook Emanuele Bonifazi (31), een hotelmedewerker uit Pioraco (Macerata), gaf sinds de lawine nog geen teken van leven.

8. Marco Tanda en Jessica Tinari

Ook Marco Tanda (25) uit Macerata verbleef in het hotel, samen met zijn vriendin Jessica Tinari. Hij is een piloot van Ryanair, zij een schoonheidsspecialiste. Ze waren op vakantie in het resort om er enkele ontspannende dagen door te brengen.

9. Ilaria Di Biase

De 22-jarige Ilaria Di Biase uit Archi (Chieti) werkte al drie jaar als kok in hotel Rigopiano. Haar ouders zijn na de ramp meteen naar Farindola vertrokken, maar hebben nog geen nieuws over hun dochter. “We zijn allemaal diep bezorgd”, zegt burgemeester van Archi, Mario Troilo. “Ilaria is een goed meisje. We hopen dat dit verhaal goed afloopt.”

10. Cecilia Martella

Onder de vermisten ook Cecilia Martella. Zij werkt als schoonheidsspecialiste en masseuse in het getroffen hotel Rigopiano.

11. Luana Biferi

Ook van de jonge vrouw Luana Biferi uit Bisenti, een medewerkster van het hotel, werd sinds de lawine niets meer vernomen.

12. Giampaolo Matrone en Valentina Cicioni

Giampaolo Matrone en Valentina Cicioni, uit Monterotondo, genoten van een vakantie in hotel Rigopiano. De ouders van het echtpaar, dat een dochtertje van 5 jaar heeft, hebben sinds de ramp geen nieuws meer van het koppel gekregen.

13. Giorgia Galassi en Vincenzo Forti

Ook Giorgia Galassi en Vincenzo Forti uit Teramo genoten van een vakantie in het getroffen hotel. Zij is een studente van de Faculteit Communicatiewetenschappen in Teramo, hij is de uitbater van een pizzeria.

14. Claudio Baldini en Sara Angelozzi

Ook Claudio Baldini en Sara Angelozzi hadden een paar dagen rust genomen in hotel Rigopiano. Ook van hen is er nog altijd geen nieuws.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER