© EPA

Turkse oppositie spreekt van bloedbad in Cizre, premier ontkent

In de stad Cizre, waar Turkse regeringstroepen en Koerdische militanten strijd leveren, zijn wellicht tientallen doden gevallen. Volgens verschillende bronnen vielen er zondagnacht tussen de 10 en 60 doden.

mtm

De staatszender TRT berichtte aanvankelijk dat bij een operatie 60 strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK werden gedood. Het leger deelde maandagochtend mee dat het zondag tien strijders heeft “geëlimineerd”. De oppositie spreekt daarentegen van minstens tien gedode burgers, onder wie een kind.

Afgevaardigde Faysal Sariyildiz van de pro-Koerdische partij HDP, die in Cizre zit, zei dat negen mensen bij een brand in de wijk Cudi in een onder vuur liggend gebouw om het leven zijn gekomen. Een jongen werd door de troepen in de hal van een gebouw doodgeschoten. In het pand hielden zich nog 52 mensen op. Sariyildiz beticht de Turkse regering ervan in Cizre een “bloedbad” aan te richten. In Cizre is sinds midden december een uitgaansverbod. Er is geen onafhankelijke bron om informatie uit het gebied te checken.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil geen internationale inmenging in de strijd tegen de PKK. Er is geen land dat terroristische activiteiten binnen zijn grenzen zou toelaten, zei Davutoglu maandag na een vergadering met bondskanselier Angela Merkel in Ankara. Turkije heeft als democratisch land het recht tegen dergelijke lieden op te treden. Geen land heeft het recht Turkije daarom van schendingen van mensenrechten te betichten. Turkije wordt in de EU al jaren door de beperkingen van de rechtsstaat en persvrijheid gehekeld.

Davutoglu verdedigde het offensief van Turkse regeringstroepen tegen Koerdische milities in Cizre. Turkije vecht daar als democratische rechtsstaat tegen terroristen en wapensmokkelaars. Hij hoopt dat de gevechten binnen de kortste tijd beëindigd kunnen worden.

“Elk land heeft recht op te treden tegen terrorisme”

Merkel zei op het verwijt dat de bondsregering de mensenrechten verraadt door de uitgesproken rol van Turkije bij het bedwingen van de vluchtelingencrisis, ze met Davutoglu ook heeft gesproken over de arbeidsvoorwaarden van journalisten in Turkije. Duitsland heeft grote hoop gesteld in het verzoeningsproces met Koerden en PKK. “Maar er moet ook gezegd worden dat bij terroristische activiteiten elk land het recht heeft om op te treden tegen terrorisme”, zei Merkel.

“Met Turkije kan goed worden gepraat over kritische kwesties. In twee tot drie jaar tijd zijn de problemen ook erg veranderd”, zei ze met het oog op de oorlog in Syrië en de illegale migratie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER