© stad Antwerpen

© patrick de roo

© Patrick De Roo

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zo moet Sint-Anneke Plage opnieuw een hotspot worden

De stad droomt van een nieuw binnen- en buitenzwembad op Sint-Anneke. Dat komt op de plek van zwembad De Molen of elders op het gebied. Dat staat in het masterplan Sint-Anneke Plage dat vrijdag door het college werd goedgekeurd. “De Antwerpenaar wil de plage van vroeger terug”, zegt de schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

patrick van de perre

In het masterplan staan zeven principes die het stadsbestuur op de lange termijn wil waarmaken om Sint-Anneke Plage een nieuw elan te geven. “Uit een bevraging van 1.800 mensen dit voorjaar blijkt dat de meeste mensen van dit stukje Antwerpen opnieuw een plek voor recreatie- en ontspanning willen maken. Ook nostalgie naar de gloriejaren van Sint-Anneke komt vaak terug”, zegt Rob Van de Velde.

In een eerste fase zal de flora en fauna langs de Wandeldijk omgevormd worden tot een rivierenduinlandschap. “Ook op Linkeroever worden dijkverhogingen uitgevoerd als onderdeel van het Sigmaplan. “We willen de planten geleidelijk aanpassen naar soorten die passen bij de omgeving”, zegt de schepen.

Verder moet de site een open park worden, wat betekent dat een aantal van de bestaande omheiningen wordt verwijderd en er drie hoofdtoegangen komen: aan de Gloriantlaan, de Charles De Costerlaan en een centrale in het park. Aan de Thonetlaan moet een halte van de waterbus komen die het centrum van de stad met Linkeroever verbindt.

Camping De Molen verdwijnt

“Dat camping De Molen verhuist naar de Middenvijver op Linkeroever was al bekend. Op die plek zoeken we nog naar een nieuwe invulling. Die moet aansluiten op de horeca aan de Gloriantlaan”, zegt Van de Velde.

Ook de jachthaven krijgt een nieuwe aanblik. “Het verderop gelegen miniatuurdok wordt geïntegreerd in de haven, waardoor die groter wordt. Het miniatuurdok krijgt elders een nieuwe plek.”

Voor het geplande zwembad gaat het stadsbestuur volgend jaar een marktbevraging doen. Of dat zwembad er komt, hangt af van de interesse uit de privésector. Verder komt er ook een mobiliteitsonderzoek om Sint-Anneke beter bereikbaar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER