© NASA

Man stuurde kaarten de ruimte in om aliens de weg naar Aarde te wijzen, nu vreest hij dat kaarten ontdekt worden

Frank Drake werkte samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om vier kaarten te ontwikkelen die buitenaardse wezens naar de Aarde zouden moeten leiden. De astronoom en zijn collega’s bij NASA hadden echter niet stilgestaan bij het feit dat buitenaardse wezens ook wel eens slechte bedoelingen zouden kunnen hebben.

nkdr

Meer dan veertig jaar geleden ondertussen stuurden wetenschappers van NASA kaarten de ruimte in die buitenaardse wezens de locatie van onze planeet moesten vertellen. Kopieën van die kaarten werden nog eens in beide Voyager ruimtesondes geëtst. Een van die sondes bevindt zich intussen al buiten ons zonnestelsel.

Als de kaarten ooit ontdekt worden door buitenaardse wezens, zullen ze niet alleen onthullen waar ze onze planeet kunnen vinden, maar ook wanneer de sonde de Aarde heeft verlaten. De kaart toont de relatieve afstand tussen de Aarde en 14 pulsars, de sterk stralende resten van ontplofte sterren.

© NASA

“In die dagen was iedereen waar ik mee omging optimistisch”, vertelde Drake aan National Geographic, “en ze dachten dat de buitenaardse wezens vriendelijk zouden zijn. Niemand dacht er ook maar enkele seconden aan dat het mogelijk gevaarlijk zou zijn.”

Op dit moment is er echter een groot debat onder wetenschappers over de vraag of het wel raadzaam is meer te doen dan enkel luisteren en aftasten wat er in de ruimte gebeurt. Stephen Hawking waarschuwde al dat “de ontmoeting met een andere beschaving wel eens zou kunnen zijn als de indianen die Columbus ontmoetten. Dat is niet zo goed afgelopen.”

Hawking zei toen al dat buitenaards leven zou kunnen bestaan uit “meedogenloze plunderaars die de kosmos rondreizen op zoek naar grondstoffen en planeten om te overheersen en koloniseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer