1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Sterke Nibali swingt naar roze trui, Taaramäe wint laatste bergrit

Vincenzo Nibali heeft de Giro zaterdag helemaal naar zijn hand gezet. De Italiaan van Astana, die vrijdag al herrees met ritwinst, veroverde bergop de roze trui en wint zondag zonder tegenslag zijn tweede Ronde van Italië. De ritzege ging naar de Est Rein Taaramäe (Katusha).

vtvn

Herbeleef de koers hier!

Met de Col de Vars, de Col de la Bonette en Colle della Lombarda - allen op Frans grondgebied - lagen drie zware cols van eerste categorie verdeeld over 134 km van Guillestre naar Sant’Anna Di Vinadio. De top van de laatste col lag op tien kilometer van de finish, maar na een korte afdaling liepen de drie slotkilometers opnieuw stevig bergop.

Damiano Cunego en Mikel Nieve konden zich in de eerste meters bergop niet bedwingen en trokken meteen ten aanval. De Italiaan van Lampre-Merida en de Spanjaard van Team Sky kregen het gezelschap van Joe Dombrowski, Stefan Denifl, Alexander Foliforov en Darwin Atapuma. Ook Alejandro Valverde (Movistar) en Vincenzo Nibali (Astana) stuurden met respectievelijk Giovanni Visconti en Tanel Kangert gezanten vooruit.

Maar lang bleef het achttal niet samen. Cunego moest al snel de rol lossen en in het peloton was het niemand minder dan Valverde zelf die zijn vleugels uitsloeg, maar de Spanjaard werd snel teruggefloten. Gianluca Brambilla, Rein Taaramäe en Aleksey Rybalkin konden de oversteek naar voren wel maken. De tien vluchters verzamelden een voorsprong van om en bij de tien minuten op het peloton. Diego Ulissi zwom kilometers lang tussen kopgroep en peloton, maar kwam op de Col de la Bonette dan toch aansluiten.

Op die 22,2 kilometer lange Col de la Bonette ging het voor Nieve niet snel genoeg. De Spanjaard versnelde in de eerste meters en ging solo op zoek naar belangrijke punten in het bergklassement. Terwijl vooraan Atapuma, Foliforov, Dombrowski en Visconti de krachten bundelden in de achtervolging op Nieve, gaf Movistar er in het peloton een stevige snok aan. Ook Tinkoff verscheen aan kop van het peloton en met de top van de Col de la Bonette in zicht plaatste Tinkoff-kopman Majka een versnelling. Valverde, Kruijswijk, Nibali en roze trui Chaves volgden gezwind.

Op de top nam Nieve het maximum van de punten en dat leverde de Spanjaard eindwinst in het bergklassement op. De lange afdaling richting Colle della Lombarda verliep zonder kleerscheuren. Atapuma, Foliforov, Dombrowski, Visconti, Kangert en Taaramäe dichtten de kloof op Nieve en even later pikte ook Brambilla zijn wagonnetje aan. Het achttal begon de beklimming, op 30 kilometer van de finish, met een voorsprong van 10 minuten op het peloton.

Dombrowksi kon zijn goeie benen niet verbergen en liet zijn medevluchters achter. Atapuma en Visconti zagen het gevaar en sprongen op het wiel van de Amerikaan van Cannondale. De rest leek te passen, maar op 19 kilometer van de finish kwamen Taaramäe en Kangert weer aansluiten. In het peloton voerden Tinkoff en Astana de forcing en het was tot 10 kilometer van de top wachten op een eerste prik. Nibali versnelde met ploegmaat Scarponi, maar Chavez, Kruijswijk, Valverde, Jungels en Majka gaven geen krimp.

Scarponi rolde de rode loper uit voor Nibali en een nieuwe versnelling van de Italiaan deed de rest kraken.

Op de top van de Lombarda reed Nibali, die 44 seconden moest goedmaken op leider Chavez, virtueel in het roze. De Italiaan hield meesterlijk stand in de afdaling en de laatste hellende kilometers en snoepte de roze trui af van Chavez. In het gevecht om de ritzege toonde Taaramäe zich de sterkste. De Est gooide bergop zijn medevluchters overboord en hield knap stand. Atapuma werd tweede, Dombrowski kwam als derde over de streep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zonder tegenslagen steekt Nibali zondag dus zijn tweede Ronde van Italië op zak. Ook in 2013 won de Haai van Messina de Giro. In de strijd om het podium eindigt Chavez als tweede en springt Valverde over Kruijswijk naar de derde plaats. De laatste etappe van Cuneo naar Turijn is traditioneel voer voor de nog overgebleven sprinters.

REACTIES. Nibali: “Ik had geen schrik om te verliezen”

© AFP

Op twee dagen tijd heeft Vincenzo Nibali de Giro (WorldTour) helemaal naar zijn hand gezet. De Italiaan van Astana kwam vrijdag boven water met ritwinst en zette zaterdag de Giro helemaal op zijn kop door de roze trui af te snoepen van Esteban Chavez (Orica-GreenEdge).

Zonder tegenslag wint Nibali zondag zijn tweede Ronde van Italië, nadat hij eerder ook al in 2013 het roze mee naar huis nam. Met enkel nog een sprintersetappe op het menu heeft de Haai van Messina een voorsprong van 52 seconden op eerste achtervolger Chavez. “Het was een geweldige dag. Ik heb bevrijd gekoerst en voelde me heel sterk op de beklimmingen. Ik had vandaag geen bang om te verliezen, maar ook niet om te winnen”, vertelde Nibali na afloop.

Nibali stak ook enkele pluimen op de hoed van zijn ploeg. “Ik moet mijn team absoluut bedanken”, klonk het. “Kangert zat in de vlucht van de dag en dat bleek uiteindelijk cruciaal. Diep in de finale was hij nog nuttig voor mij. En dan was er ook het hoge ritme van Fuglsang en Scarponi bergop. Geweldig. Dit is een succes van de hele ploeg.”

Steven Kruijswijk: "Jammer dat ik niets heb"

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) was vrijdag al de verliezer van de dag na zijn tuimelperte en het verlies van de roze trui. Zaterdag zakte hij nog verder terug, naar een vierde plaats in het klassement omdat Alejandro Valverde (Movistar) in de slotfase van de rit de derde plaats van hem overnam.

Nadat bij Steven Kruijswijk vrijdagavond een breukje in zijn rib was geconstateerd, was het zaterdagochtend nog even de vraag of hij de Giro zou kunnen uitrijden. Kruijswijk had bovendien veel last van zijn flank en voet, maar stapte gewoon op de fiets en maakte tijdens de etappe ook een goede indruk. "Ik heb niet voor niets drie weken afgezien", zei hij. "Dan kon die laatste zware dag ook nog wel. Ik was helemaal kapot aan het einde. Als er nog iets in zat, was dat het eindpodium. Dat wilde ik behouden, maar ik heb de Giro gisteren verloren. Het is heel erg jammer dat ik hier nu zonder roze trui sta. Ik heb niets, maar het was zonde geweest om af te stappen als je zo hard hebt gevochten."

Kruijswijk verloor zijn podiumplaats tijdens het laatste gedeelte van de beklimming naar de Colle della Lombarda. Toen Nibali aanviel, haakten Chaves en Valverde in eerste instantie bij hem aan. Chaves zakte uiteindelijk weer terug tot het groepje van Kruijswijk, terwijl Valverde gezelschap kreeg van Rigoberto Uran en vooruit bleef. "Ik ben tot het uiterste gegaan", vervolgde Kruijswijk. "Ik heb een slapeloze nacht gehad na mijn valpartij en ik had veel pijn. Ik wilde niet aan die pijn denken tijdens de rit, ik wilde er voor gaan, alles uitschakelen en naar de streep rijden. Dat heb ik gedaan, maar op het eind was ik helemaal naar de klote. Ik kon niet harder. Meer zat er niet in. Dit was het. Dit is jammer, want twee dagen geleden dacht ik dat ik de Giro zou winnen."

Esteban Chaves: "Dat is het leven"

Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) was dicht bij zijn allereerste eindwinst in een grote ronde, maar de 26-jarige Colombiaan verloor op de voorlaatste dag van de Giro (WorldTour) zijn roze trui aan de Italiaan Vincenzo Nibali. "Maar met het podium ben ik ook al heel blij", klonk het achteraf positief.

In het klassement heeft Chaves nu een achterstand van 52 seconden op Nibali, maar met de afsluitende sprintersetappe van zondag op het menu ligt het klassement zonder ongelukken vast. "Dit is het leven", glimlacht de minzame Colombiaan. "Het is ook maar een wielerwedstrijd. Samen met de ploeg heb ik er alles aan gedaan om de roze trui te behouden, maar dat is niet geluk. Ik heb mezelf zeker niets te verwijten."

Excuses zoekt de Colombiaan niet. "Ik voel me nog goed, maar vandaag was ik gewoon niet goed genoeg. Dat is de simpele conclusie. Raar is dat niet. Ik heb 80 uren koers en meer dan 3.000 kilometer in mijn benen. Ik ben vooral blij dat ik op het podium sta. Drie jaar geleden had ik met mijn ogen dicht voor dit scenario getekend. Dit is nog maar het begin. Er wachten mij nog mooie dingen."

In de strijd om de derde podiumplek haalde Alejandro Valverde (Movistar) het van Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo). "Ik was helemaal kapot aan het einde", aldus Kruijswijk, die nu vierde staat. "Het podium wilde ik behouden, maar ik heb de Giro zaterdag verloren. Het is heel erg jammer dat ik hier nu zonder roze trui sta. Ik ben tot het uiterste gegaan. Ik heb een slapeloze nacht gehad na mijn valpartij en ik had veel pijn. Ik wilde niet aan die pijn denken, alles uitschakelen en naar de streep rijden. Dat heb ik gedaan."

Alejandro Valverde: "Bijzonder gelukkig met derde plaats"

Valverde nam voor de eerste keer deel aan de Giro. Met winst in de zestiende etappe en een derde plek mag hij tevreden terugblikken op zijn debuut. "Ik ben bijzonder gelukkig met deze derde plaats", zei hij, "het voelde bijna alsof ik de eindzege te pakken had. Het was niet gemakkelijk, ik heb het vandaag zelf moeten afdwingen, maar ik ben zeer trots op deze derde plek. Daarmee ben ik een van de weinige renners die op het podium heeft gestaan van alle drie de Grote Rondes. Het betekent veel voor mij en geeft nog meer glans aan mijn mooie carrière. Ik heb hier afgezien in deze Giro, vooral in de etapppes op grote hoogte, maar ik ben geslaagd in mijn opzet en wil vooral ook mijn ploeg bedanken die veel werk voor me heeft geleverd."

"Het was een vreemde Giro, met veel verrassingen", ging hij verder, "helemaal anders dan wat de fans en betrokkenen in het wielrennen zouden verwachten. Nibali? We wisten dat hij vandaag opnieuw sterk voor de dag zou komen en al in de koers zelf, nog voor zijn aanval, voelde je dat hij Chaves achter zich zou laten. Hij verdient deze eindzege. Ik was sterker dan hem in enkele ritten, terwijl hij dan weer de betere was in andere etappes. Wij tweeën, maar ook Esteban Chaves verdienen die plek op het podium. Als ik morgen in Turijn op dat eindpodium zal staan, met mijn kinderen, zal me dat ongelooflijk veel voldoening geven."

Taaramäe: “Dolblij met zege”

Rein Taaramäe boekte zaterdag in de Giro (WorldTour) zijn eerste zege van het wielerjaar. De Est van Katusha rondde een vroege vlucht knap af. “Met dank aan een hoogtestage in Colombia”, klonk het na afloop.

“Of dit mijn mooiste zege uit mijn carrière is? Dat zou ik niet te snel zeggen. Ik won ook al een etappe in de Vuelta. Maar het is natuurlijk een heel mooie overwinning en dit was ook een doel bij de start van deze Giro”, aldus Taaramäe, die ook refereerde naar de zware val van zijn ploegmaat Zakarin vrijdag. “Ik reed in zijn wiel toen hij viel en het zag er echt niet goed uit. Ik vreesde voor zijn leven, maar toen ik ging kijken zag ik hem toch rechtop zitten.”

“Het was dus niet makkelijk om mij weer op te laden voor de volgende etappe”, gaat de Est verder. “Bovendien kwam ik pas laat bij de vroege vlucht. Ik voelde me niet echt top, ook niet op de eerste klim van de dag. Maar eens boven de 2.000 meter voelde ik me heel sterk. Met dank aan een hoogtestage van zes weken in Colombia, waar ik hoger dan 3.000 meter trainde. Misschien moet ik maar een Colombiaans paspoort aanvragen? (lacht)”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen