© Photo News

Aangeslagen Gasparotto: “Het respect onderling ontbreekt, ook bij de renners”

Enrico Gasparotto, zesde in het algemeen klassement op 0:20 van leider Dries Devenyns, was één van de voorstanders om de koers meteen stop te zetten. Hij ging in overleg met de koersdirectie, collega’s en wedstrijdcommissarissen en wat later werd de beslissing genomen dat de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour werd geannuleerd. Gasparotto is een ploegmakker van de in Gent-Wevelgem overleden Antoine Demoitié.

“Ik heb niet lang moeten nadenken om de koers te laten stopzetten”, gaf Gasparotto mee. “Dit ongeval is weer een slechte zaak voor het wielrennen. Ikzelf heb het niet zien gebeuren. Ik bevond me immers aan de kop van het peloton. Wij hebben dit jaar al Antoine verloren. Gestorven in een wielerwedstrijd. Eén dode is meer dan genoeg. Dat we niet meer verder willen koersen moet een signaal zijn naar iedereen toe. Wij zijn niet enkel coureurs maar ook vaders, wij hebben allemaal familie. Daar moet ook aan gedacht worden. De wedstrijd primeert niet. Het leven is het allerbelangrijkste. De koers stilleggen was de enige en juiste beslissing die genomen werd.”

Zondag trekt de karavaan zich wellicht weer op gang voor een nieuwe wedstrijddag. “Of dat het geval is zullen we nog wel zien”, gaat Gasparotto verder. “We moeten dat eens overleggen met de andere jongens. Als het aan mij ligt gaan we nu allen onmiddellijk naar huis. Ik begrijp dat er belangen zijn. Ik rijd trouwens voor een Belgisch team. Dit is de Ronde van België. Heel belangrijk voor de sponsors en dergelijke meer maar een mensenleven is toch iets meer waard? Wij weten het spijtig genoeg als geen ander hoe het voelt om een vriend en ploeggenoot te verliezen. Voor altijd. Na het gebeurde in Gent-Wevelgem had iedereen het maar over veiliger koersen. Vandaag staan we één maand verder en is het weer van dat. Het wordt wel eens tijd dat we echt eens gaan nadenken over de veiligheid in het wielrennen. Maar we moeten als renner ook eens voor de spiegel gaan staan. Toen tien jaar geleden de tweevoudige winnaar van de Amstel Gold Race wou passeren maakte iedereen daar plaats voor en had die man vrije baan. Nu ligt dat helemaal anders. Dat is helemaal het geval niet meer. Iedereen vecht voor zijn plaatsje. Het respect onderling ontbreekt dus ook bij de renners.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen