© LD

Onverteerbaar

Een samenhangende visie op de rol van Amerika in de wereld. Zo kondigde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn eerste speech over het buitenlandse beleid aan, mochten de Amerikanen hem op 8 november tegen alle verwachtingen in tot 44ste president van de Verenigde Staten verkiezen.

Roger Huisman

Trump probeerde presidentieel te lijken en liet zijn gebruikelijke gescheld richting Mexicanen, moslims en asielzoekers achterwege. Hij las netjes zijn door medewerkers opgestelde beleidsvisie van de autocue af, hoewel hij eerder zijn voorgangers en politieke tegenstanders ridiculiseerde wegens het gebruik van deze lopende tekst op een scherm. De gebruikelijke talking heads in Amerika kraakten de speech van Trump af. “Een gebrek aan beleidsvoorschriften” en “een scherpe retoriek die een gebrek aan diepgang maskeerde”, zo sabelde voormalig veiligheidsadviseur Robert McFarlane onder president Reagan de toespraak neer.

Natuurlijk raaskalde Trump niet zomaar wat aan - daarvoor was het evenement in het Mayflower Hotel in Washington te strak geregisseerd. Toch serveerde Trump een onverteerbaar ratjetoe. Hoe kan je immers forse invoertarieven voor Chinese producten rijmen met een betere internationale samenwerking, bijvoorbeeld om Noord-Korea in het gareel te houden - twee thema’s die Trump wil aanpakken zodra hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen. Of welke keuze zal hij maken als hij in een zin stelt dat die verdomde Europeanen best wat meer mogen betalen voor de NAVO-defensieparaplu en in een volgende frase verklaart dat Amerika weer een betrouwbare en grote geallieerde zal zijn?

Met zijn nadruk op ‘America First’ gaf Trump een ontluisterende inkijk in zijn wereldbeeld, dat als wervende slogan akelige herinneringen aan een onfrisse periode uit de Amerikaanse geschiedenis opwekt. Het ‘America First Committee’ pleitte begin jaren veertig van de vorige eeuw voor isolationisme, een terugtrekking van Amerika uit de internationale gemeenschap, en voor een politiek van verzoening met het nazistische regime van Adolf Hitler.

Gelukkig wijzen alle peilingen uit dat Donald Trump, gesteld dat de Republikeinen hem midden juli in Cleveland officieel tot presidentskandidaat kiezen, geen schijn van kans maakt tegen de gedoodverfde Democratische kandidaat Hillary Clinton. Maar mochten de Amerikanen in een vlaag van verstandsverbijstering Trump dan toch naar het Witte Huis sturen, dan wachten de wereld bange dagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer