Brusselse Grote Markt scoort goede punten

De Grote Markt in Brussel behoort volgens gebruikers van ‘s werelds grootste reiswebsite TripAdvisor tot de mooiste bezienswaardigheden ter wereld. In de top 25 van de Travellers’ Choice Awards 2016, kaapt het plein de dertiende plaats weg.

edm

Bij de Travellers’ Choice Awards wordt ieder jaar een top 25 opgesteld in vijf categorieën, dit jaar gaat het om de beste hotels, bestemmingen, stranden, eilanden en bezienswaardigheden ter wereld. Daarbij wordt rekening gehouden met miljoenen recensies van reizigers van over de hele wereld.

In de top 25 van beste bezienswaardigheden prijkt de Brusselse Grote Markt op de dertiende plaats. Het plein staat daarmee hoger gerangschikt dan onder meer de Eiffeltoren in Parijs (14), de Chinese Muur (16) en de Akropolis in Athene (17).

In 1977 werd de Grote Markt met het Gotische stadhuis, het Broodhuis en de gildehuizen in haar geheel beschermd, in 1998 kwam het plein en enkele omliggende straten en plein op de Werelderfgoedlijst en in 2002 volgde nog een beschermingsronde voor bepaalde interieurelementen. De voorbije jaren werden een aantal historische waardevolle gevels grondig gerestaureerd.

De lijst wordt aangevoerd door de Incastad Machu Picchu in Peru, de Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi en het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja. Ook de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, Taj Mahal in India, Kathedraal van Córdoba en de Duomo van Milaan werden door de gebruikers van TripAdvisor niet over het hoofd gezien.