Direct naar artikelinhoud
Sociaal conflict

Cipiersbonden lopen niet warm voor plan Geens

Minister Koen Geens zat gisteren voor de tiende keer samen met de cipiersvakbonden om het aanslepende sociale conflict van de baan te krijgen.

Meer personeel, extra investeringen en een evaluatie van de engagementen na een jaar. Minister van Jusititie Koen Geens (CD&V) heeft een nieuw voorstel klaar voor de stakende cipiers. Die geven pas maandag antwoord, maar het is lang niet zeker dat de achterban ook instemt.

Al voor de tiende keer zat Geens gisterochtend samen met de cipiersvakbonden om het aanslepende sociale conflict in de gevangenissen in Wallonië en Brussel van de baan te krijgen. Na vier weken staking, lijkt er eindelijk een oplossing in zicht. De Nederlandstalige bonden zijn akkoord, maar de vraag is of de Franstalige cipiers ook toehappen.

"Dit is geen voorakkoord", temperde Laurence Clamar van de christelijke vakbond CSC. "De minister heeft een tekst opgesteld omdat er blijkbaar niet meer verder onderhandeld kon worden. We gaan dit objectief presenteren aan onze achterban, maar verdedigen? Neen."

Vrijdag bespreken de bonden de voorstellen met de délégués, volgende maandag zal in elke gevangenis gestemd worden door de personeelsleden. Dan volgt pas volgt met andere woorden het definitieve antwoord. Het waren de Franstalige bonden zelf die om zo veel extra tijd vroegen. Voor het overleg met de achterban hebben ze meerdere dagen nodig, klinkt het.

Door de manifestatie op dinsdag zal er pas op woensdag ten vroegste weer op volle kracht gewerkt worden en ook dat wordt moeilijk

Jarenlang in de kou

Maar of het ook zal lukken? "Ik twijfel", zegt een Franstalige vakbondsbron. Een vorig voorstel van de minster werd begin deze maand al afgekeurd. De frustratie zit bijzonder diep in Brussel en Wallonië. Zij eisen dat het hele hervormingsplan van Geens wordt afgevoerd. Nadat ze jarenlang in de kou bleven staan, geloven ze ook niet meer in beloftes van de regering. Tijdens de manifestatie dinsdag riepen de cipiers nog om zijn ontslag.

Bovendien is de timing allerminst ideaal. De dag nadien staat er nieuwe grote betoging in Brussel op het programma, deze keer van het overheidspersoneel. De cipiers hebben zo recht op een stakingsdag extra, waardoor er pas op woensdag ten vroegste weer op volle kracht zal gewerkt worden. Maar vooral: een dag voor een nieuw actiemoment de wapens laten zakken? Daar zal op zijn minst een deel van de achterban het moeilijk mee hebben.

Toch heeft Geens duidelijke tegemoetkomingen gedaan. Zo belooft hij de cipiers in totaal 480 extra personeelsleden, 75 meer dan het voorstel dat hij begin deze maand deed. Zo zullen er in totaal 7.075 personeelsleden in dienst zijn in het gevangeniswezen. Geens zal er ook op toezien dat alle plaatsen worden ingevuld. Tot nu bleven tot 10 procenten van de vacatures leeg. "In de praktijk zitten we dicht in de buurt van de situatie van in 2014", geeft Gino Hoppe van het Vlaamse ACOD aan.

Daarnaast stelt Geens investeringen op korte termijn in het verschiet. Er wordt onder meer op korte termijn 46 miljoen euro vrijgemaakt voor dringende herstellingswerken en veiligheidsvoorzieningen in de gevangenissen. Ook maakt hij zich sterk om de overbevolking aan te pakken. Zijn streefcijfer is dat er slechts tot 10.000 gevangenen meer zijn tegen het einde van de legislatuur.

Om de bonden te overtuigen dat Geens zijn engagementen ook zal houden, komt er een evaluatiemoment in juni volgend jaar. "Voor ons was dat ontzettend belangrijk", zegt Filip Dudal van ACV. "Als dan blijkt dat er geen investeringen zijn gebeurd, dat de aanwervingen nog niet rond zijn en de overbevolking nog niet is teruggedrongen, zullen de verdere hervormingen worden tegengehouden. Want vergis je niet: dit is en blijft een besparing en er zitten er nog meer aan te komen."

Niet door de knieën

Geens gaat met dit voorstel naar eigen zeggen niet door de knieën. "Anders zouden de Franstalige bonden meteen instemmen", klinkt het op zijn kabinet. Die zijn vooral kwaad over de 'nieuwe manier van werken' die Geens wil invoeren, waarbij het personeel efficiënter zal worden ingezet.

Volgens de Franstalige bonden komt op die manier een menswaardige behandeling van de gevangenissen in het gedrang. "Het gaat ons niet over extra geld of personeel", zei een militanten dinsdag nog op de betoging. "We willen het hele plan weg. Iemand moet plooien: Geens of wij. En wij zullen het niet zijn."